Vanaf 16 januari lanceert Torhout de UITPAS

Patrick Demarest

02/01/2023
Actua

Op maandag 16 januari 2023 start Torhout, samen met 8 andere gemeenten binnen regio Brugge, met de verkoop van de UiTPAS. De UiTPAS heeft als doel iedereen kansen te bieden het vrijetijdsaanbod te ontdekken, in onze stad, in de regio en op meer dan 3.000 plaatsen in Vlaanderen. Met een persoonlijke UiTPAS kan je punten sparen en omruilen voor een korting, een geschenk of een ander voordeel. Mensen in armoede (MIA's) die in aanmerking komen voor een UiTPAS met kansentarief hebben automatisch recht op een reductietarief.

"Het is belangrijk dat we na corona weer deelnemen aan verschillende jeugd-, sport- en cultuuractiviteiten. De UiTPAS is ideaal om in Torhout en in de regio het ruime aanbod te ontdekken. We hopen zo veel mensen te trekken naar onze activiteiten en de activiteiten van de talrijke verenigingen", zegt schepen van cultuur Lieselotte Denolf.


Wat kost een UiTPAS?

De UiTPAS is vanaf 16 januari 2023 te koop in het Vrijetijdshuis (Markt 1). Mensen in armoede kunnen vanaf dan terecht in het Sociaal Huis (Aartrijkestraat 11/A) voor een UiTPAS met kansentarief. Er wordt een eenmalige kost aangerekend die je moet betalen bij aankoop, de kaart is persoonlijk en levenslang geldig.

  • 5 euro voor een UiTPAS (vanaf 16 januari te koop in het Vrijetijdshuis)
  • 1 euro voor wie recht heeft op een UiTPAS met kansentarief. Dit recht wordt jaarlijks gecontroleerd. Bij wissel van statuut worden geen extra kosten aangerekend (vanaf 16 januari te koop in het Sociaal Huis).
  • 1 euro voor een nieuwe kaart bij verlies, diefstal of defect.

Welkomstvoordeel

Bij aankoop van een UiTPAS wordt eenmalig een welkomstvoordeel toegekend. Voor UiTPAS regio Brugge is dit standaard 3 punten en een gadget van het lokaal bestuur.

Omruilvoordeel

Met een persoonlijke UiTPAS spaar je punten bij evenementen en activiteiten. Deze punten kan je ruilen voor een voordeel binnen de regio Brugge. Het voordeel kan een korting, een geschenk of een ander (tijdelijk) voordeel zijn. Het voordeel in punten is gebaseerd op de gepercipieerde belevingswaarde:


  • < 10 punten: ruilen tegen gratis tastbare voorwerpen, zoals een draagtas, een cd, boeken op een boekenverkoop, gadgets,… of ruilen tegen kleine kortingen voor bijvoorbeeld een sportkamp, een zwembeurt, een lezing, een voorstelling,…
  • bij een voordeel vanaf 10 punten wordt vooral geruild tegen een korting aangeboden op tickets, zoals het systeem 1 betalen 1 gratis
  • > 15 punten: grotere korting op een vrijetijdsactiviteit, een gratis ticket,…

 

Het college van burgemeester en schepenen krijgt de bevoegdheid de welkomst- en omruilvoordelen voor Torhout te bepalen. De welkomst- en omruilvoordelen worden begin januari bepaald en gepubliceerd op www.torhout.be/uitpas.

UiTPAS met kansentarief

De kostprijs om deel te nemen aan een vrijetijdsactiviteit voor mensen in armoede is regionaal bepaald, zijnde een korting van 80%. De MIA-pashouder betaalt zelf 20%.

De regeling vervangt vanaf 1 september 2023 het huidige sociaal tarief. De bestaande sociale pasjes kunnen tot 31 augustus 2023 gebruikt worden. Tijdens de overgangsperiode is er tussen beide systemen een discrepantie: sociaal tarief = 75% korting en MIA-pas = 80% korting. Het verschil tussen beide systemen wordt weggewerkt voor het aanbod van het lokaal bestuur. Bijkomend kunnen pashouders van het sociaal tarief al vanaf december 2022 voor het vrijetijdsaanbod van 2023 inschrijven aan het kansentarief. Voor de vrijetijdsactiviteiten georganiseerd door de erkende Torhoutse verenigingen, blijft het kortingstarief op 75% tot 31 augustus 2023.

De uitrol van de UITPAS gebeurt in 2 fasen in functie van de vrijetijdsaanbieders

Vanaf 16 januari 2023: uitrol voor het vrijetijdsaanbod van het lokaal bestuur (exclusief de buitenschoolse kinderopvang). De activiteiten die aan de UiTPAS regio Brugge worden verbonden hebben betrekking op volgende domeinen met een niet-limitatieve opsomming van activiteiten per domein:


  • sport, onder andere het stedelijk zwembad, sportkampen, Sport Na School,…
  • kinderboerderij, onder andere boerderijkampen, activiteiten,…
  • kunstacademie, onder andere optredens,…
  • cultuur, onder andere bibliotheek: lezingen, activiteiten, programma van culturele voorstellingen, kinderkunstendag,…
  • jeugd, onder andere speelpleinwerking, vakantiekamp met dagformule, losse activiteiten zoals Dag van de Jeugdbeweging, werking Torhout Beach,…
  • welzijn, onder andere alle activiteiten vanuit het lokaal bestuur rond gezondheid, solidariteit,…
  • evenementen, onder andere deelname aan evenementen door het lokaal bestuur georganiseerd of in samenwerkingsverband,…


De kostprijs voor deelname aan een vrijetijdsactiviteit georganiseerd door het lokaal bestuur is regionaal bepaald en verdeeld tussen drie partijen, met name:


  • 20% voor de MIA-pashouder
  • 40% voor de gemeente of stad die organiseert
  • 40% voor de gemeente of stad waar de pashouder woont


Vanaf 1 september 2023 - Erkende lokale verenigingen


De Torhoutse verenigingen worden aangeschreven en bevraagd om vanaf september ook in te stappen in het UiTPAS-verhaal. Op die manier kunnen mensen in armoede steeds aan een transparant en eenduidig kansentarief deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten met hun UiTPAS.


De kostprijs voor deelname aan een vrijetijdsactiviteit georganiseerd door een erkende lokale vereniging is regionaal bepaald en verdeeld tussen drie partijen, met name:


  • 20% voor de MIA-pashouder
  • 10% voor de vereniging die organiseert
  • 70% voor de gemeente of stad waar de pashouder woont


Meer info: www.uitpasregiobrugge.be, www.uitpas.be en www.torhout.be/uitpas.