Vanhaerents opent bedrijvencentrum 3koningen

Patrick Demarest

29/05/2015
Actua Bedrijf

Coworking nu ook mogelijk in Torhout

Working apart together. Dat is wat ondernemers doen in een coworkingspace: ze bedrijven elk hun eigen activiteit, maar delen hun vaste kosten en creativiteit. Joost Vanhaerents vond het de ideale manier om zijn leegstaande pand in de Oude Gentweg in Torhout een nieuwe bestemming te geven. 

3Koningen04    3Koningen05b

Coworkingspaces zijn dan wel de trend van het moment, in Torhout en omgeving bleven de initiatieven in die richting uit. Dat inspireerde Joost Vanhaerents voor zijn eigen pand in de Oude Gentweg. “Sinds Vanhaerents nv in 2012 in bouwgroep Artes was opgegaan, stond het gebouw grotendeels leeg. Door er een coworkingplek van te maken, krijgt het nu een tweede leven.”

Omdat de benedenverdieping – die dateert uit de jaren 80 – meer dan een likje verf kon gebruiken, liet Vanhaerents er eerst de architecten van BURO II & archi+I op los. Het resultaat mag er zijn: de transparante architectuur, het vele licht en de rustige kleuren maken van het bedrijvencentrum een aangename werkplek. Joost Vanhaerents: “Je besteedt enorm veel tijd op kantoor. Het is belangrijk dat je je er thuis voelt. Daarom ook dat we de muren van de gemeenschappelijke ruimtes opfleuren met kunst uit de VanhaerentsArtCollection. Dat werkt inspirerend.”

Kantoor groeit mee met het bedrijf

Zowel boven als beneden zijn telkens maximum vijftien kantoorruimtes van 11 tot 35 m² beschikbaar, al dan niet gemeubileerd. De grootte van het kantoor kan makkelijk mee evolueren met de groei van de onderneming. Het bedrijvencentrum is dus ideaal voor starters die hun kantoor uit hun eigen living willen, maar niet precies weten wat de toekomst brengt. Ook voor bijvoorbeeld advocaten of consultants met hoofdzetel in Antwerpen of Brussel kan 3koningen het perfecte satellietkantoor zijn.

Logistiek moeten de coworkers zich geen zorgen maken; alles is aanwezig: vergaderruimtes, een kitchenette, postverdeling, wifi, een conferentiezaal voor een 60-tal personen, uitgebreide archiefruimte… Er is zelfs een receptioniste die pakjes en klanten ontvangt als ze zelf buitenshuis zijn. Die professionele omkadering zorgt ervoor dat de ze zich rustig op hun eigen activiteiten kunnen concentreren. Ook wat de prijs betreft ligt alles op voorhand vast. De uitgaven vallen dus perfect te budgetteren.

Eerste huurders gevonden

Zonder al te veel publiciteit zijn de eerste huurders intussen gevonden. Een schoonmaakbedrijf, een ingenieursbureau, een boekhouder, een textielbedrukker en een telecomfirma namen er al hun intrek in.

  • Stijn Deman van AB Schoonmaak: “Sinds april werken we vanuit bedrijvencentrum 3koningen. De prima verhouding tussen prijs en kwaliteit, de professionele uitstraling en de moderne, strakke inrichting gaven voor mij de doorslag. We zijn vijf jaar bezig in de schoonmaaksector en kennen momenteel een sterke groei. Hier hebben we de ruimte om indien nodig uit te breiden.”
  • Geert Devolder van advies- en ingenieursbureau Group D. Engineering: “Vanuit Torhout kostte het me elke dag minstens een uur om me te verplaatsen naar het kantoor in Harelbeke. Dat vond ik niet langer efficiënt, zeker omdat ik mijn werk makkelijk vanop afstand kan doen. Daarom heb ik ervoor gekozen om hier een kantoor te betrekken. Ik verkoos een satellietkantoor boven mijn eigen living, omdat de scheiding tussen werk en privé zo duidelijker is. Uit ervaring weet ik dat het werk anders nooit gedaan is.”
  • Brecht Vanderper van Bofisc: “Ons boekhoudkantoor bestaat intussen negen jaar. Je vond ons al terug in Ieper en Ardooie. Om dichter bij de klanten uit Torhout en omgeving te zitten, waren we op zoek naar een extra locatie. 3koningen is voor ons ideaal: dicht bij de snelweg en makkelijk bereikbaar.”

3Koningen01

  • Ruben Vandendriessche van R-Dreams: “Ik ben het bedrijf in textielbedrukking vanuit mijn living begonnen. Toen er enkele medewerkers bijkwamen, zijn we naar een iets grotere handelsruimte verhuisd. Maar ook daar waren we gauw uitverteld. Ik heb voor 3koningen gekozen omdat hier ruimte is voor groei. Het kantoor kan mee evolueren met de resultaten van het bedrijf. Ook handig, je kunt hier een stukje loods huren om een en ander op te slaan. Klanten die bij ons over de vloer komen, geven ons veel positieve commentaar.”

3Koningen03

  • Filip Windels van telefoniebedrijf Tel-Smart: “Ik woon vlakbij het bedrijvencentrum en kom vooral naar hier om opleidingen te geven en om verdelers en leveranciers te ontvangen. Ik apprecieer de flexibiliteit van de formule. De prijs is all-in en er is voldoende ruimte. Ik was snel overtuigd.”