De enthousiaste groep vrijwilligers van het jeugdhuis wil zichzelf onderscheiden van een gewoon, commercieel café. Zo wilt het jeugdhuis een ontmoetingsplaats zijn, waar jongeren actie kunnen ondernemen en waar jongeren verantwoordelijkheid leren opnemen en leren samenwerken. Het is een plaats vóór jongeren, dóór jongeren.
Het jeugdhuis is elke vrijdag en zaterdag open en vrij toegankelijk voor alle jongeren. Daarnaast organiseren ze tal van activiteiten, van spaghettiavond tot bouwvakkersfuif. Ook andere verenigingen hebben hun plaats in het jeugdhuis: Tordale vzw opent bijvoorbeeld de bar op woensdagvoormiddag en jeugdverenigingen organiseren er activiteiten. Het jeugdhuis zet bovendien in op preventieve maatregelen door middel van de Attent-campagne: er is gratis water, jongeren kunnen gratis oordoppen krijgen, er is een heus alcohol- en drugsplan enz. Het muziekvolume wordt aangepast en de vrijwilligers zetten zich in om de overlast voor de buren in de Zuidstraat te beperken.
"Sinds de verhuis naar de Zuidstraat, krijgt het jeugdhuis met nieuwe uitdagingen te maken", aldus schepen van jeugd, Joost Cuvelier. "Daarom is het belangrijk om hen vanuit het lokaal bestuur voldoende te ondersteunen". De stedelijke jeugddienst fungeert als aanspreekpunt voor de jongeren en vormt de brug tussen het jeugdhuis en het bestuur.
"Een belangrijke uitdaging voor het jeugdhuis is de huurprijs voor het pand. Door de hoge huurprijs moesten we ons meer en meer gedragen als een commercieel café, waardoor we ons doel voorbij schoten", legt voorzitter Nathan Huysmans uit. "Formaat, de koepelorganisatie voor jeugdhuizen, stelt dat lokale overheden de sleutel in handen hebben voor sterk en relevant jeugdhuiswerk. Het deed ons dan ook veel deugd dat het lokaal bestuur oor had naar onze noden en bereid was om mee naar oplossingen te zoeken. Het convenant 2019-2021 is de start van een positieve samenwerking voor de komende drie jaar waarmee we ons meer kunnen focussen op onze niet-commerciële doelen."
Het bestuur van het jeugdhuis was dan ook vragende partij om de huursubsidie op te trekken. De stedelijke jeugdraad steunde deze vraag aan de hand van een advies. Met het Lokaal Bestuur Torhout werd overeengekomen om de huursubsidie te verhogen van 200 naar 400 euro per maand. Daarnaast blijft het jeugdhuis ook 1.940 euro werkingssubsidie per jaar ontvangen. Jaarlijks brengt het jeugdhuis verslag uit van de ondernomen acties in een werkingsverslag. Op basis daarvan wordt een beslissing genomen over het al dan niet (volledig) uitbetalen van de subsidies.