Vier 50 jaar Tordale mee!

Patrick Demarest

31/08/2019
cultuur/onderwijs

Op 1 september 2019 is Tordale dag op dag 50 jaar jong! Men  viert dit een jaar lang. Op 1 september geven ze het startschot met een groot buurfeest op de verschillende locaties van Tordale in Torhout, Lichtervelde en Kortemark. De officiële start vindt plaats om 14 uur met “het knippen van de lintjes” door bekende mensen en het gemeentebestuur. Dit tegelijk op de verschillende locaties.

Feesten met de buurt

Tordale is al die jaren onlosmakelijk verbonden met Torhout en Lichtervelde. Sinds kort zijn ze ook bekenden in Koekelare en Kortemark. Zonder verbinding met de buurt zou Tordale niet zijn wat ze nu is: een organisatie met een warm hart voor mensen. Daarom is er  een buurtfeest op alle locaties.

Op 1 september kan je kennismaken met de cliënten, vrijwilligers en medewerkers in een feestelijke sfeer.

Er is een breed aanbod aan activiteiten voor jong en oud. Om 14 uur wordt op iedere locatie het lint plechtig doorgeknipt door bewoners, directie en gemeentebestuur.

Tordale droajt deure

Woordvoerster Inge De Knop: "Op 17 oktober verwelkomen we de professionelen uit de sector op een inspiratiedag ‘Tordale droajt deure’. We kijken samen vooruit in de toekomst. Twee gastsprekers nemen ons mee in de toekomst:

Johan Vandenbussche, sociaal agoog aan de Universiteit en HoGent, komt spreken over hoe we de kansen verhogen op een menswaardig bestaan voor mensen met een beperking.

Ann Van den Abbeele, coördinator team beleid VAPH, komt ons uitleggen wat de taak wordt van de overheid bij de organisatie van zorg en welzijn in Vlaanderen. Via de vele workshops vinden de deelnemers ongetwijfeld inspiratie.
Locatie is OC De Schouw Lichtervelde en vindt plaats op 17 oktober 2019 om 13.30 uur. De inspiratiedag sluit af met een feestelijke receptie met de aanwezigheid van Jo Vandeurzen."

Fata Morgana

Tordale organiseert een echte ‘Fata Morgana’ (naar het gelijknamige televisieprogramma) in kerstsfeer. 50 groepen verbonden aan Tordale kregen van Burgemeester Kristof Audenaert elk een opdracht en verdienen zo 50 sterren. De apotheose van dit spektakel is op 20 december, om 17 uur in de Bruggestraat.

Een plaats uit de duizend

Liefhebbers van toneel krijgen hun gading tijdens de voorstelling ‘Een plaats uit de duizend’. Een stuk doorspekt met een flinke dosis humor, maar ook met een maatschappijkritische blik op de samenleving. Waarom verdragen wij elkaar zo moeilijk?

Waar? De Brouckère. Wanneer? 27 maart 2020

Ambiance!

Wie 50 jaar jong is, verdient een beestig stevig feestje. Om het feestjaar in stijl af te sluiten organiseert men een spetterend Fe(e)stival voor jong en oud. Ze noemen het Fe(e)stival AMBIANCE! Zo weet je meteen wat er te beleven valt. Onweerstaanbare optredens, een Festivalsfeer tot in de kleinste hoekjes, plezier, leute en vooral veel, heel veel fijne mensen, dat zijn de ingrediënten voor AMBIANCE!

De Romeo’s, de Ketnetband en Broken Bottle tekenden al voor aanwezig. Maar ook lokaal talent geeft het beste van zichzelf. Voor de fuifbeesten is er een stevige after-party. Animatie, fingerfoods en een gezellige bar, wat wil je nog meer? Deuren open op zaterdag 2 mei 2020 vanaf 13 uur.

Vroeger en nu

Doorheen het feestjaar wordt een fotowand tentoongesteld met sfeerbeelden ‘vroeger en nu’. Je kan deze bewonderen op verschillende locaties zoals: de sporthal Tordale, stadhuis, OC De Schouw, ….