VIVES ondersteunt scholen bij heropstart

Patrick Demarest

27/04/2020
cultuur/onderwijs

 

De studenten van de lerarenopleidingen van Hogeschool VIVES en KU Leuven zullen na 18 mei de kleuter-, lagere en middelbare scholen op locatie ondersteunen. In eerste instantie richt men zich tot de stagescholen. Het gaat daarbij o.m. om co-teaching, remediëring van leerlingen, taalondersteuning, huiswerkbegeleiding … VIVES biedt lerarenopleidingen aan op de campussen Brugge, Kortrijk en Torhout.

(Noël Selis bij een bezoek aan Torhout: met v.l.n.r.: Evelien Geurts (opleidingshoofd BASO), Noël Selis (directeur studiegebied onderwijs), Bram Werbrouck (adjunct onderwijsorganisatie, afdeling Torhout) en Larissa Deblauwe (directeur marketing en communicatie))

Midden mei start er een voorzichtige en graduele heropstart van de scholen. Samen met de stagescholen willen de lerarenopleidingen van VIVES en KU Leuven in dit proces hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Beide partners werken sinds dit academiejaar samen voor de verkorte educatieve opleidingen onder de koepelnaam ‘Edu’.

VIVES had op 18 maart al geopteerd om de fysieke stages te vervangen door gelijkwaardige opdrachten en de ondersteuning naar scholen op afstand te organiseren. De studenten zijn momenteel, naast het volgen van online-lessen, volop bezig met de realisatie van deze opdrachten om de nodige credits te verwerven. Ook de KU Leuven zet volop in op alternatieve opdrachten en ondersteuning bij het ontwikkelen van pre-teaching materiaal en op online co-teachen.

“Gezien de lockdown van de voorbije weken zullen de scholen bij de heropstart van de lessen gedifferentieerd moeten werken om zoveel mogelijk leerlingen aan de eindmeet te krijgen. Daarom willen wij vanuit de lerarenopleiding onze studenten graag warm maken om na 18 mei de scholen hierbij, in de mate van het mogelijke, toch fysiek te ondersteunen op locatie. Wij denken hierbij aan co-teaching, remediëring van leerlingen, taalondersteuning, huiswerkbegeleiding …, dit op vrijwillige basis en zonder extra lasten voor de ontvangende school. We focussen hierbij op de studenten die dit academiejaar kunnen afstuderen”, aldus Noël Selis, studiegebieddirecteur onderwijs bij VIVES.