Vlaams en Belgisch kampioenschap 100 kilometer lopen in Torhout

Patrick Demarest

12/05/2021
sport

Er vindt dit jaar geen 'gewone' Nacht van Vlaanderen als massaevenement plaats. Lokaal Bestuur Torhout en vzw De Nacht dokterden wel een alternatieve Nacht uit. Op zaterdag wordt er gewandeld, op zondag gelopen. Nieuw daarbij is dat naast de marathon ook de 50 en 100 kilometer op het programma staan. 


Voorzitter Dirk Verduyn: "We hebben al gecommuniceerd dat er op zaterdag 19 juni een ‘BATJESTOCHT XL’ georganiseerd zal worden vanuit de Kantine van ‘De Velodroom’ in de Bruggestraat. Voor die plannen hebben we zonet groen licht gekregen zodat er gewandeld zal worden, met start van 7 tot 15 uur en met wandelafstanden die uitgebreid worden met een 42 km wandeltocht. Het totale aanbod zal dan bestaan uit 7 afstanden: 7-10-14-20-24-30 en 42 km. Op die manier willen we ingaan op de verzuchtingen van de langeafstandswandelaars die door het wegvallen van de ‘echte’ Nacht wat op hun honger blijven zitten..."

Provinciedomein d’Aertrycke

"Voor zondag 20 juni wordt in en om het provinciedomein d’Aertrycke een reeks van loopwedstrijden georganiseerd op een verkeersvrije omloop van 5 kilometer tussen 9 en 21 uur."

Vlaams en Belgisch kampioenschap 100 km lopen

André Mingneau: "Top of the bill wordt de wedergeboorte van de 100 km ultraloop, die zal gelden als officieel Vlaams en Belgisch Kampioenschap. Om die verrijzenis van de 100 km ultraloop een feestelijk tintje te geven, lanceren we vandaag op onze sociale media ook een promofilmpje  dat tot stand kwam met de muzikale ondersteuning van Dominiek Schrauwen uit Ruddervoorde.  Waarvoor onze hartelijke dank. De schitterende reportage die Ruben Van Gucht maakte over Jean-Paul Praet en zijn record op de 100 km ultraloop, is daar zeker ook niet vreemd aan!"

Programma zondag 20 juni

"We onderzoeken nog of de versoepelingen die aangekondigd werden, nog meer opties mogelijk maken. Maar op dit ogenblik ziet het programma er als volgt uit:


9 uur: Start van het BK 100 km Ultraloop

10 uur: Start van de 50 km ultraloop

11 uur: Start van de 1ste marathon (beperkte groep deelnemers per startmoment)

13 uur: Start van de 2de marathon

16 uur: Begin van een ‘vrije deelname’ aan een Start to Run die iedereen de mogelijkheid zal bieden om de verkeersvrije lus van 5 km te lopen tussen de (ultra)lopers die dan nog onderweg zullen zijn.

"Momenteel voorzien we telkens groepen van 100 deelnemers, maar als de protocollen voor buitensportactiviteiten het toelaten kunnen de groepen van 100 deelnemers misschien nog uitgebreid worden."

" De lus start aan het pleintje voor de kerk van St.-Jozef Arbeider op de wijk Driekoningen, waar de wedstrijden starten en  de aankomststreep getrokken zal worden. De lus gaat via de Zeeweg door het domein d’Aertrycke, via de Consciencedreef naar de Consciencestraat en de Groene 62 om via de Steenveldstraat te eindigen ter hoogte van de kerk.

Onderweg is één bevoorradingspunt voorzien en aan de finish zal een uitgebreid terras de mogelijkheid bieden tot het nuttigen van een hapje en een drankje."