Vlot parkeren met Torhouts parkeergeleidingssysteem

Patrick Demarest

07/06/2022
straat/wijk

Met de stadskernvernieuwing paste het Lokaal Bestuur ook het parkeerbeleid aan. Zo zorgden ze voor een parkeergeleidingssysteem dat een vlotte doorstroming in de stad garandeert. Een nieuw element binnen dat systeem zijn de digitale displays die bestuurders begeleiden naar de centrumparkings en aangeven hoeveel plaatsen er nog vrij zijn. De digitale displays hebben ook de mogelijkheid om boodschappen te verspreiden.

 

Analoge bewegwijzering

"Het Torhouts parkeergeleidingssysteem kent verschillende elementen die allemaal even belangrijk zijn om voor een vlotte parkeerdoorstroming te zorgen", zegt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit. "Als je Torhout binnenrijdt langs de ring, begeleiden we bestuurders vanaf daar met analoge bewegwijzering naar de gratis randparkings. Hiervoor gebruiken we de parkeerroutes Noord met parkings De Mast en Industrielaan, parkeerroute West met parking De Gheldere en parkeerroute Zuid met parking Guido Gezelle en Ganzevijver."

Digitale displays

"Vanaf daar start de digitale bewegwijzering met displays die bestuurders begeleiden naar de centrumparkings Ten Walle, 's Gravenwinkel, Blekerij, Hofstraat, Hoedemakers en Station.  Deze displays kunnen drie mogelijkheden weergeven: ze geven weer hoeveel plaatsen nog vrij zijn, of geven de melding vrij of vol. In totaal staan er vijf: in de Bruggestraat, Oostendestraat, Elisabethlaan, Aartrijkestraat en Kortemarkstraat. De displays in de Bruggestraat, Oostendestraat en Elisabethlaan hebben een digitaal onderbord waarop mededelingen en informatie kan geprojecteerd worden. De onderborden gebruiken we voor meldingen van algemeen belang, om wegenwerken met omleidingen aan te kondigen of voor (wekelijks terugkerende) evenementen."

Shop-en-go en app

"We werken ook met shop-en-goplaatsen in de binnenstad. Op deze parkeerplaatsen mag je gratis voor 30 minuten parkeren om te winkelen of boodschappen te doen. In totaal zijn er nu al 43 shop-en-goplaatsen. Na de vernieuwde stadskern komen daar nog eens 11 plaatsen bij. De centrumparkings, vrije parkeerplaatsen, shop-en-goplaatsen en zelfs parkeerplaatsen voor mensen met een beperking en deelmobiliteit, kan je allemaal terugvinden in de app 'parkeren in Torhout'. Je kan gemakkelijk met Waze en Google Maps naar de parkeerplaats navigeren."

Bewonerszones en digitale bewoners- en parkeerkaarten.

"Sinds april 2021 bieden we digitale bewoners- en parkeerkaarten aan. Met zo'n digitale kaart mag je vrij parkeren in de blauwe en betalende zones, behalve in exclusieve bewonerszones. In deze zones mogen enkel bewoners van die straat, houders van een medicikaart voor het uitvoeren van hun taak, houders van een kaart voor personen met een handicap en houders van een aannemerskaart voor het uitvoeren van werken, parkeren."