Voor het eerst met subsidies

Patrick Demarest

19/06/2020
cultuur/onderwijs

In de reeks 20 jaar vrijwillige buitenlandse stages in VLTI, aflevering vijf. Ook nu is er weer een waardebon van 30 euro te winnen!

2005: tijd voor een nieuwe bestemming...Engeland

In het herfstverlof van 2004 ging leraar Laurent Inghelbrecht met vier leerlingen stagebedrijven zoeken in Engeland. Onder meer Jan Halewyck, de rundveeconsulent van de Boerenbond, had enkele nuttige adressen meegegeven. Met leerlingen stagegevers zoeken en bezoeken is intussen een beproefde methode die zijn vruchten afwerpt. Bekwame stagegevers hebben een zwak voor gemotiveerde stagiairs. Wiskundeknobbels en talent voor taal zijn altijd meegenomen, maar stagegevers smelten vooral voor kwaliteiten als beleefdheid, betrouwbaarheid, stiptheid, sociale ingesteldheid, interesse, werk zien, doorbijten en proper werken.

Begin juli 2005 beten de eerste lichting leerlingen de spits af in Engeland. Nils Sentobin uit Hooglede ging op stage in het graafschap Kent. Charlien Crevits uit Kortemark en Robbe Lootens uit Torhout trokken naar Suffolk. Karel Moyaert nam drie weken later de plaats van Robbe over.  

Foto: Nils Sentobin

Nils liep stage bij een loonwerker in het dorpje Elham. Op het bedrijf doen ze landbouwwerken, van grondbewerkingen tot loonsproeien, graan oogsten en drogen, hagen snoeien enzovoort. Charlien was op stage in Essex, ten noorden van Londen op een melkveebedrijf met 200 koeien. Een deel van de melk werd gebotteld en gecommercialiseerd voor restaurants en scholen.  Robbe en Karel liepen in dezelfde buurt stage op het akkerbouwbedrijf  High House Farm met 250 ha granen, koolzaad, gras enzovoort. Daarnaast waren er op het bedrijf ook faciliteiten voor hoevetoerisme.

Foto: Charlien Crevits

Foto’s: Eobbe Lootens

FRANKRIJK

In Frankrijk zwermden de stagiairs overal uit. Jeroen Jonckheere uit Vladslo ging naar het departement Pas de Calais. Bart Vandooren uit Koekelare ging op zijn eentje op stage naar Normandië en Pieter Vanlandschoot uit Eernegem trok met de trein via Parijs naar Bretagne. Zes leerlingen trokken samen naar het zuiden, naar het departement Tarn. Stagiair Adriaan de Nil uit Berlare kwam terecht op het melkvee- en akkerbouwbedrijf Puech Milan die uitgebaat werd door vier vennoten: Jean-Marie en Danielle Rey, Genevieve Rey en Raymond Lencou. Kort na de stage kreeg Jean-Marie een ernstige, lang aanslepende ziekte en Raymond raakte levenslang verlamd door een baal stro die over hem rolde. Het was dan ook heel nobel van Adriaan dat hij in de kerstvakantie naar het bedrijf terugkeerde om er het land in winterwerk te leggen.

     

Foto Laurent Inghelbrecht “Staande van links naar rechts: Laurent Inghelbrecht - Olivier Boutonnier - Stephanie en Hervé Caminade, Mr. Alibert, Alexis Auriol, Madame Alibert, Raymond Lencou, Laurence Comyn , een dochter van Jean-Louis Viguier – Adrien Caminade, Genevieve Rey, Jean-Louis Viguier, nog een dochter van Jean-Louis Viguier, Andrée Salvignol, Benedicte Rey.

Zittend van links naar rechts: Philip Colaert, Daylan Deckers, Pieter Spanhove, Dries Devisschere, Steven Deckers, Adriaan de Nil.

Foto: Adriaan de Nil  “Genevieve Rey, - Adriaan de Nil - Raymond Lencou - Danielle Rey –  Benedicte Rey” (Jean Marie Rey staat er niet bij omdat hij toen al ziek was)

Foto Laurent Inghelbrecht “Kathy Inghelbrecht - Daylan Deckers - Philip Colaert - Steven Deckers”

CANADA

Foto’s Laurent Inghelbrecht “Stijn Moyaert, Joren van Coppenolle (aan het stuur), Koen Dreser en Laurent Inghelbrecht.

       

Foto: Laurent Inghelbrecht: “Stijn Moyaert, Bart De Saegher en dochter en vrouw Els Broothaers, Joren van Coppenolle, Koen Dreser”

Foto: Stijn Moyaert

 

Foto: Joren Van Coppenolle “Joren van Coppenolle met bambi, wijlen Mike von Gunten, Peter von Gunten, Valerie von Gunten”

 

De Torhoutse Canadees Marcel Lannoo sprong uit het niets in het voorjaar van 2005 binnen in de les Toegepaste Economie van Laurent Inghelbrecht aan het zesde jaar landbouw. Hij kon Joren Van Coppenolle uit Stuivekenskerke en Koen Dreser uit Koekelare overtuigen om naar Canada te komen. Stijn Moyaert uit Bekegem ging met hen mee. Joren kreeg op zijn stagebedrijf een busje ter beschikking waarmee ze na afloop van de stage een mooie reis door Ontario en Michigan (USA) maakten.

VOOR HET EERST GESUBSIDIEERD IN HET EUROPEES PROGRAMMA LEONARDO DA VINCI

Omwille van subsidiereglement van het Europees programma Leonardo da Vinci werden enkele aanpassingen gedaan aan de organisatie van de buitenlandse stages. Zo werd een voorbereiding op poten gezet met enkele lessen technisch Frans en Engels, een plantrekweekend naar de Ardennen en enkele fotolessen die gegeven werden door de bekende Torhoutse fotograaf Nand Fiems.

Na afloop van de stages werd vanaf nu ook gedissemineerd, wat wil zeggen dat de resultaten van de stages aan de andere leerlingen en het groot publiek bekend gemaakt werden. Eens iedereen terug op post was in september 2005, liet lerares Monique Patteeuw alle stagiairs in de lessen Projecten & Seminaries een voordracht houden over de voorbije stages. Dat was vele uren kijk- en luisterplezier verzekerd voor de medeleerlingen!   Het stageseizoen 2005 werd op de dia-avond afgesloten met heel wat beeldmateriaal en met een Muscat de Rivesaltes in de hand, meegebracht van op stage.

JUNIOR UITWISSELING IN DE MARGE

In de marge van de buitenlandse stages werd een kleinschalige uitwisseling van een week opgezet voor leerlingen van het derde en vierde jaar met leeftijdsgenoten van de landbouwschool van Ciney in Wallonië. Een merkwaardige Cinese leerling die naar Torhout kwam was de graaf van Ursel. De uitwisseling was de start van een jarenlange samenwerking met die Waalse landbouwschool en later ook met de landbouwschool van Ath.

 

 Foto’s: Monique Patteeuw “VLTI collega’s met leraressen en leraar Ciney.

Win een waardebon van 30 euro!

Wedstrijdvraag - Bij welke bekende Leffingse landbouwer waren ze tijdens hun rondreis door Ontario en Michigan op bezoek? Stuur je antwoord naar  patrickdemarest@scarlet.be met als onderwerp 20 jaar buitenlandse stages en in de body je antwoord en je contactgegevens. Door lottrekking wordt een winnaar getrokken die een waardebon van 30 euro wint, geldig in de serres van het VLTI.