Vooruit Torhout in actie tegen geweld op vrouwen

Patrick Demarest

24/11/2021
Actua

Op 25 november vindt de Internationale dag tegen geweld op vrouwen plaats. Ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960 hebben de Verenigde Naties 25 november uitgeroepen tot 'Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen'. Daarom voerde Vooruit Torhout op woensdag 24 november actie op de woensdagmarkt en staat ze op 25 november aan het station in Torhout.

60 jaar later is het onderwerp nog steeds brandend actueel en voor sommige vrouwen, ook in Torhout, helaas hun dagdagelijkse realiteit. In 2020 was in België één vrouw op zeven slachtoffer van partnergeweld. Wereldwijd krijgt één op drie vrouwen in haar leven te maken met geweld, al dan niet gepleegd door haar eigen partner. Twee op de vijf vrouwen (42%) in België heeft ooit fysiek seksueel geweld meegemaakt. Zo'n één op zes vrouwen (16%) is ooit verkracht geweest. Vooruit Torhout en Zijkant organiseren daarom op deze dag samen een actie “Horen, zien en ingrijpen”. Ook de verenigingen vzw Zijn en Viva-svv Torhout doen hieraan mee.   

“Met de verhalen die ons via de media de laatste tijd bereiken, is dat geen dag te vroeg. Wat doe je als je getuige bent van geweld? Ingrijpen natuurlijk! Met onze actie willen we iedereen oproepen om niet aan de zijlijn te blijven staan. Zwijg niet, grijp in.”, zegt voorzitter van Vooruit Torhout Femke Verhoye.  

Internationaal teken onder de aandacht brengen

“Ingrijpen kan op vele manieren gebeuren. Het onderwerp bespreekbaar maken en erover praten, helpt slachtoffers om de stilte te doorbreken. Internationaal werd een teken afgesproken dat je kan gebruiken als je zelf in gevaar bent. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van dit gebaar, hoe beter we elkaar kunnen helpen. Met buttons en kaartjes zetten we dit teken op deze internationale dag in de verf”, stelt Vooruit-bestuurslid Iftara Mohammad.

“Uit onderzoek blijkt dat 90% van de jongeren wel wil ingrijpen als ze getuige zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar 40% weet niet hoe. Met onze actie hopen we de inwoners van Torhout informatie mee te geven hoe ze kunnen ingrijpen. Als omstander/getuige kan men immers een grote rol spelen bij ‘alledaags’ seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen het gedrag stopzetten en het slachtoffer ondersteunen. Daarnaast geven zij de belangrijk boodschap dat dit gedrag niet oké is.”, aldus Vooruit-gemeenteraadslid Ine Debruyne.

De informatiecampagne vond/vindt plaats op:

  • Woensdag 24 november, tussen 7.30 en 9 uur, woensdagmarkt in de Industrielaan
  • Donderdag 25 november, tussen 7 en 8.30 uur, Station van Torhout, Viaductstraat 1

Slachtoffer?

Heb jij hulp nodig? Ken je iemand die slachtoffer is van geweld? Ben je zelf slachtoffer? Heb je vragen erover of wens je meer informatie? Dan kan je in ons land gratis en anoniem steeds terecht op de hulplijn 1712 en www.slachtofferzorg.be.