Vrijetijdshuis kleurt opnieuw oranje

Patrick Demarest

27/11/2023
Actua

Torhout neemt opnieuw deel aan de internationale campagne 'Say no to violence against women' van Zonta International. Deze campagne wil het geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar maken. Van 27 november tot 10 december kleurt het Vrijetijdshuis daarom oranje.

(Met de nieuwe ledverlichting kan je het Vrijetijdshuis alle mogelijke kleuren geven. Op de foto is het wit, nu zal het dus tot 10 december oranje zijn .)


25 november is de Internationale Dag tegen Geweld op vrouwen. Die dag werd dan ook het startschot gegeven voor de internationale campagne 'Say no to violance against women' - 'Zeg nee tegen geweld op vrouwen'. Als protest tegen geweld op meisjes en vrouwen kleuren ook dit jaar (bekende) gebouwen en monumenten wereldwijd oranje. Het Vrijetijdshuis zal daarom tot 10 december elke avond oranje kleuren.


Doel van deze actie is de aandacht te vestigen op het feit dat gendergerelateerd geweld nog te vaak getolereerd wordt. Dit geweld willen we bestrijden. Oranje is de kleur van de zonsopgang en staat symbool voor een betere, zonniger toekomst, zonder geweld en discriminatie.


"Beschikbare hulplijnen zoals het nummer 1712 voor alle vormen van geweld en de zorgcentra na Seksueel geweld zijn nog te weinig bekend", zegt Elsie Desmet, schepen van Noord-Zuidbeleid. "Door deel te nemen aan deze bewustwordingscampagne van Zonta International willen we meehelpen om aan geweld tegen vrouwen en meisjes een einde te maken, zowel bij ons als in de rest van de wereld. We geven opnieuw gehoor aan hun oproep door twee weken lang het Vrijetijdshuis oranje te laten kleuren."


Bel 1712 voor hulp

Heb je een vraag over elke vorm van geweld of misbruik? 1712 is er voor iedereen: slachtoffers, getuigen van geweld en mensen die (soms) geweld plegen. Je hoeft je identiteit niet bekend te maken. 1712 is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Professionele hulpverleners van het CAW en het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling bieden telefonisch en online hulp. Let op, in een noodsituatie bel de politie op het nummer 101. Voor dringende medische hulp: bel het noodnummer 112.