Vrijwillige buitenlandse stages VLTI in 2023

Patrick Demarest

10/10/2023
Onderwijs

Ook in 2023 trokken leerlingen van het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut Torhout op vrijwillige buitenlandse stage. Dat gebeurde uiteraard nog in het vorige schooljaar. Een terugblik.

Kobe Sinnaeve uit Woumen, Ellen Kerkhof uit Passendale en Jole Degezelle uit Izegem liepen stage in de buurt van Maagdenburg in Duitsland. Ze gingen door per trein en kwamen terug met het vliegtuig.

 

In het voorbije schooljaar gingen stagiairs eind maart vier weken op buitenlandse stage. Een tweede groep volgde eind juni voor vier à negen weken stage. Hoewel buitenlandse stage en internationaal avontuur synoniemen lijken, zijn het toch de leerplandoelstellingen die de inhoud van de stage bepalen. Bij een buitenlandse stage gaat het niet alleen over technische aspecten van het vak. De buitenlandse stage staat of valt met het durven spreken van een andere taal. De tijd in een ander land is ideaal om de oogkleppen af te gooien, eens een andere maatschappij te zien en te reflecteren over wat goed en minder is aan onze eigen Vlaamse maatschappij.

Maarten Verplancke uit Torhout liep stage in het tuinonderhoud bij de groendienst van de stad Castres. Hij werkte er onder meer in de barokke tuin Jardin de l’éveché, een topper uit de 17de eeuw.

 

De allerbelangrijkste doelen van een buitenlandse stage zijn misschien nog wel je plan leren trekken, initiatief nemen en je centen zelf en verstandig beheren. De mogelijkheden om te diversifiëren zijn enorm als het over buitenlandse stages gaat. Leerlingen die wat minder sterk in hun schoenen staan, kunnen op stage naar Nederland: zelfde taal, cultuur, klimaat… en het is gewoon dichter bij huis. Leerlingen die op alle vlakken sterk zijn, hebben even goed recht op een zwaardere, moeilijkere stage. Die kunnen op hun eentje naar Italië, Senegal, Zweden of elders en dit voor veel langer dan de strikte minimumduur van de stage, tijdens de vakanties weliswaar.

NIEUWE BESTEMMINGEN IN 2023

OOSTENRIJK

Voor het eerst mochten vier leerlingen samen op stage bij de barokke tuinen in Wenen. Ze waren aan het werk in het tuinonderhoud in het park van Schloss Schönbrunn waar in de 18de eeuw onze soeverein, keizerin Maria Theresia, woonde en in het park van paleis Belvédère waar onze landvoogd, prins Eugeen, woonde. Daarnaast waren ze ook aan het werk in onder meer Augarten.

De vier jongens bewoonden samen een mooi, 19de-eeuws appartement op wandelafstand van Schönbrunn. In de weekends deden ze per trein heel wat bezoeken in Centraal-Europa. Zo bezochten ze onder meer Ljubljana, Zagreb en Trieste.

Lars Vanneuville uit Eernegem, Jesse van den Houte uit Beauraing, Lars Cool uit Koekelare en Drees Parmentier uit Oudenburg bij de collectiebeheerder, een leraar en de directeur van de tuinbouwschool van Wenen.

De barokke tuin van paleis Belvédère.

FRANS-GUYANA EEN STUKJE SUBTROPISCH FRANKRIJK

Een Kapibara zoogt haar jongen in de zoo van Macouria.

In december 2022 werd Frans-Guyana in Zuid-Amerika geprospecteerd. Dit veilig stukje Europese Unie ligt ingesloten tussen Suriname, Brazilië en de Atlantische Oceaan. De leerlingen kregen de kans om er stage te lopen in subtropische teelten. Eén voorwaarde: vooraf moesten ze al een geslaagde buitenlandse stage binnen Europa lopen. Voor het eerst gaan leerlingen op stage bij stagegevers met een andere etniciteit en dat is een verrijking.

Patrick Labranche, links, is voorzitter van CACG, Coopérative Avicole et Cunicole de Guyane, rechts staat landbouwingenieur Guy Tiégo. Tussen hen staan Beren Soete en Jonathan Jonckheere. Het bedrijf sorteert, verpakt en verwerkt eieren in Dégrad de Cannes in Rémire-Montjoly.


Twee landbouwleerlingen waren er actief in de sectoren van de zoetwatervis, scampi’s, leghennen, vleeskippen en varkens. Twee tuinbouwleerlingen liepen er stage bij een Hmong-koppel in Cacao. Ze telen ananas, avocado, banaan, kokos, mango, passievrucht, sinaasappel en pompelmoes; naast minder gekende vruchten zoals goyave, jackfruit, mangoustan, papaya, pitaya, wassaï. Omdat in- en uitvoer er exclusief gericht zijn op de Europese markt, is alle voeding er duur.

Daartegenover staan de hoge prijzen en gesloten grenzen in Frans-Guyana. Landbouwers werken er ook, maar hun bedrijfsvoering maakt een wereld van verschil met hun collega’s in België en Nederland. Het lijkt er op dat elke Guyanees dankbaar is dat er al eten op tafel komt, ook al is het zo duur. Frans-Guyana bestaat voor 96% uit Amazonewoud. Franse tv- en radiozenders houden je er op de hoogte van het weer in Bordeaux, Toulouse en Marseille, van de Franse rugby en in het algemeen van het regionale nieuws in Frankrijk; alsof er geen nieuws is uit de buurlanden Brazilië of Suriname. Ook de kilometersbrede grensrivieren Marowijne en Oyapock, alsook het Amazonewoud isoleren Frans-Guyana.


Delphine Debou uit Ichtegem en Lars Vangeluwe uit Eernegem met het personeel van stagegever landbouw Patrick Labranche.

Stagiairs Jonathan Jonckheere uit Gistel, Lars Vangeluwe uit Eernegem, Delphine Debou uit Ichtegem, Lars Cool uit Koekelare op bezoek bij ingenieur Guy Tiego en zijn vrouw in Cayenne.


Delphine Debou Ichtegem, Jonathan Jonckheere Gistel, Lars Vangeluwe Eernegem en Lars Cool Koekelare. Bij Kourou ligt de lanceerbasis Centre Spatial Guyanais van de ESA, het Europese ruimtevaartproject.

De stagiairs en stagebegeleider Laurent Inghelbrecht bij een lanceerbasis in Kourou

De stagiairs en stagebegeleider Laurent Inghelbrecht in Jupiter Hall waar de VIP's lanceringen bijwonen

Pootjebaden met zicht op Duivelseiland.


DE GEBRUIKELIJKE BESTEMMINGEN

Traditioneel gingen de meeste leerlingen in het voorbije schooljaar op stage naar bedrijven met varkens, melkvee, paarden en tuinonderhoud in Frankrijk.

Varkens van het beter-leven-label in Serviès in het Zuid-Franse departement Tarn.

Bezoek aan het donjon in de stad Niort.

Maarten Verplancke uit Torhout en Milan Tanghe uit Zedelgem met hun stagementoren van de stad Castres.

Lieze Degeldere en Kato Desender liepen stage op paardenbedrijven in de Dordogne.

Lieze Degeldere liep stage op het paardenbedrijf van Sophie Boddin, afkomstig uit Ichtegem.

Bezoek aan de romantische tuin van Marquessac in de Dordogne met lerares Sien Lambert.

Bezoek aan Oppidum d’Ensérune nabij Béziers in de Hérault.

Delphine Debou liep stage in Bourgogne op een melkveebedrijf.

Daarnaast gingen zoals gebruikelijk stagiairs stage lopen in Zweden, Duitsland, Nederland.

Twee leerlingen gingen naar Senegal voor de kweek van boontjes voor de (Europese) versmarkt.

Ward Boone uit Ardooie en Beren Soete uit Gistel liepen stage in Thiès bij Dakar in Senegal.

De hofplaats van het stagebedrijf in Thiès in Senegal.

Deze buitenlandse stages van het VLTI Torhout worden gefinancierd door het Europese programma Erasmus+

 Foto- en filmavond op 28 november

Geïnteresseerden zijn welkom op de jaarlijkse foto- en filmavond op dinsdagavond 28 november 2023

om 20 uur in Cinema De Keizer,  Neerstraat 11 in Lichtervelde.