VTI maakt zitbank in bomvorm

Patrick Demarest

11/06/2024
Onderwijs

De leerlingen van het 5de jaar Mechanische Vormgevingstechnieken hebben een herinneringszitbank gemaakt voor een neergestorte bommenwerper in Wingene. De zitbank heeft een lengte van 2 meter en is volledig uit staal gemaakt en heeft de vorm van een Amerikaanse 250LB vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. De bank wordt in Wingene geplaatst.

De bouw van deze zitbank kaderde in een wedstrijd van Steel warriors waaraan 30 scholen deelnamen. De opdracht was om een gebruiksvoorwerp te maken met vooropgestelde afmetingen. Omdat precies 80 jaar geleden een Amerikaanse Liberator bommenwerper op 19 juli 1944 in Wingene neerviel, wilden ze dit herdenken en werd de zitbank in deze vorm ontworpen. Op de houten rugleuning staat de naam “Tondelayo” als ook de eenheid waartoe het vliegtuig behoorde. Door middel van een QR code kan men het tragische verhaal van de bommenwerper ontdekken. Het is de bedoeling dat fietsers of wandelaars op de bank kunnen uitrusten en intussen de geschiedenis van het vliegtuig kunnen lezen.

Lieven Vandecaveye: "De bank wordt eind juni aan de hoevewinkel Vandevannet- Van Wonterghem in de Rozendalestraat 158 in Wingene geplaatst. Dochter Kate Van Wonterghem is een leerling aan onze school en heeft ook bijgedragen aan de verwezenlijking van dit mooie project.

De combinatie techniek-geschiedenis was enorm leerrijk en motiverend voor onze leerlingen en ze zijn ontzettend trots op het resultaat."