Wandelen in de Nacht

Patrick Demarest

16/06/2022
sport

Morgen vrijdag 17 juni: 41ste Nacht van Vlaanderen! Wij belichten het wandelen. Na het lopen start om 20.20 uur de imposante groep wandelaars: 10, 21, 42 en 100 kilometer.

Voorzitter van de Nacht Dirk Verduyn over de meest opvallende veranderingen.

100 km

"De 100 km is dit jaar in een compleet nieuw jasje gestoken. In 2019 stelden we vast dat we op sommige plaatsen opstoppingen kregen bij de bevoorradingspunten in de aanvangskilometers. Vandaar de eerste ingreep in Groenhove bos, waar de 42 en 21 km snel afgesplitst worden van de 100 en 10 km om eerst een lus naar Baliebrugge te maken. Daardoor ontstaat er meer afstand tussen de deelnemers op weg naar Veldegem en meer bepaald in het Plaisiersbos, waar de wandelpaden redelijk krap bemeten zijn."

Na Veldegem volgt het domein Hoogveld dat op een ander manier doorkruist wordt en meteen daarna volgt een nieuwe verbinding naar het Merkemveld en de bevoorrading in het scoutsdomein. Omdat in 2019 hier de grootste opstopping zat, sturen we de 42 km eerst naar de hoofdcontrole in de Groene Meersen, zodat de langeafstandswandelaars hier veel meer gespreid zullen langs komen. Via Doeveren en de Breidels arriveren we voor een eerste maal in Oostkamp, dat dit jaar een centrale plaats inneemt in het uitgetekende parcours."

"Op weg naar Waardamme en Hertsberge is er ook voor een nieuwe route gekozen, mede door de realisatie van een nieuw knooppuntennetwerk in het Kampveld dat ons toelaat om nog meer bos en natuur in de wandelroute op te nemen. Ook op weg naar Beernem werd wat gesleuteld aan de omlopen, met steeds dezelfde gedachte voor ogen: verkeersvrije, onverharde, natuurrijke wandelpaden aanbieden!"

"De meest ingrijpende wijziging zit in het traject tussen de eerste bagagestop in Beernem en de tweede bagagestop in Sint-Michiels Brugge. Vanaf Moerbrugge trekken we dwars door Oostkamp via de Leiemeersen, de bossen rond kasteel Gruuthuse, het gemeentelijke park De Valkaart en het centrum van Oostkamp waar we een bevoorrading organiseren in de erfgoedmolen ‘De Wieke’. Daarna gaat het via mooie dreven naar Het Magdalenagoed op de grens tussen Loppem en Sint-Michiels, gevolgd door een eerste passage door Tillegem Bos.

Dan volgt de klassieke kastelenroute langs Tillegem, Tudor en Beisbroek, weliswaar voor een stuk langs nieuwe en veiliger wandelpaden. Op weg naar Aartrijke volgt een langere passage door het Vloethemveld en als uitsmijter een compleet hertekend slot door het kasteeldomein d’Aertrijcke met de nieuwe verbinding naar de Groene 62 en een slotstuk langs de Industrielaan om zo de eindmeet aan De Mast te bereiken."

Prijs-kwaliteitsverhouding

"De prijs-kwaliteitsverhouding van de organisaties van vzw De Nacht wordt alom geprezen. Daar bovenop komt ook nog eens de service van  een uitgebreide en gevarieerde bevoorrading, een dubbele bagagepost, het gratis T-shirt, de saunawaardebon, met dank aan Caldare en Villa Aqua, en een cadeautje van onze nieuwe sponsor Hydro."  

Watertaps via De Watergroep

"In samenwerking met De Watergroep proberen we een maximum aan watertaps en waterzuilen te installeren, om iedereen de kans te bieden de waterfles of drinkbus bij te vullen zodat we de afvalberg aanzienlijk kunnen reduceren. Dit past perfect in de ecologische visie die we de voorbije jaren uitgetekend hebben en concreet gemaakt hebben met de aankoop van het plantgoed voor een bosje van Natuurpunt Torhout in de buurt van Groenhove Bos."

42 km = 43,6 km

"Zoals hier al aangestipt werd is ook op deze afstand ingrijpend gesleuteld aan het parcours. Een alternatieve route door Groenhove Bos op weg naar Baliebrugge (samen met de 21 km) en een andere verrassende route van en naar de Groene Meersen en het Merkemveld. Na de laatste rustpost in de Bosserij in Veldegem volgt een nieuw slot via de Ruitjesboswegel en de kerkwegels en wandelpaden van Torhout-Oost. Dat is ook het traject dat de 10 km Mininacht volgt, met als toetje een laatste rustpost en bevoorrading op het Amazoneplein, waar we op de medewerking van Natuurpunt Torhout kunnen rekenen."

- "Op weg naar de hoofdcontrole in de Groene Meersen gaan we eerst langs het mooie natuurpad doorheen de Industriezone ‘De Arend’ en de Vloethemveldzate. Na de Groene meersen volgt het kasteelpark ‘Ter Loo en  de Vloethemveldzate (bis)."

- "Het Merkemveld wordt bereikt via een nieuw wandelpad langs het bufferbekken aan de Pierlapont. Door het hertekende parcours wordt er ook een groter stuk van het Merkemveld doorkruist vooraleer de tweede passage door het domein Hoogveld aan de beurt komt."

- "Om al dit moois in de route te integreren, hebben we een extraatje van anderhalve kilometer toegevoegd, onder het motto: ‘In de Nacht van Vlaanderen, krijg je altijd meer waar voor je geld!’"

21 km = 23,3 km

"Voor velen is deze wandelafstand nog de grote onbekende van de 'Nacht', maar ook deze tocht heeft heel wat te bieden: Deze afstand volgt het parcours dat de 42 km deelnemers onder de voeten geschoven krijgen tussen Torhout en Veldegem. Nieuw is dat de lus richting Baliebrugge eerst komt en dat na de rustpost in De Bosserij een nieuwe route naar de finish uitgestippeld werd langs de kerkwegels en paden van Torhout-Oost. Net zoals bij de 42 km is het resultaat een extra toegift van - in dit geval -  ruim twee kilometer!"

10 km Mininacht

"Over de overige wandeltochten kan ik kort zijn. De traditionele 10 km Mininacht blijft, op de passage door Groenhove Bos na, ongewijzigd. Ook de deelnemers aan de 21 en 10 km wandeltocht krijgen weer het prachtige Nacht T-shirt met een actuele tekening van O-Sekoer en onderweg krijgen ze gratis bevoorrading met Vital Nougat, Vondelmolen peperkoek en  frisdrank."

"Voor de andere afstanden komt daar nog Spa, Pepsi Cola, Ice Tea, Grany, suikerwafels, belegde broodjes, yoghurt, fruit, krentenbollen, chips, koffie en thee bovenop. In de omgeving van Groenhove, Veldegem en in Torhout zorgen we samen met stad Torhout voor de nodige muzikale ambiance."

Batjestocht

Zaterdag 18 juni is er de 25ste Batjestocht. Die wandeltocht richting Wijnendale wil de traditionele wandelaars in contact brengen met de helden van de 100 km door grote gedeelten van het parcours te laten samenvallen met het slot van die legendarische 100 km tocht. Deelnemers betalen slechts  anderhalve euro (leden) of drie euro (niet-leden) voor dit zaterdagse luik van de wandeltweedaagse. Dat ook hier een nieuw parcours in elkaar gestoken werd met de primeur van het landschapspark ’t Hoge Water en de klassieke ingrediënten van de Groene 62 en het kasteel d'Aertrijcke, met keuze uit 5 afstanden (7-11-14-20-25 km), hoeft niemand te verbazen!