Wandelen in de Nacht

Patrick Demarest

21/06/2024
Actua

De echte helden van de Nacht zijn uiteraard zij die de 100 kilometer uitstappen maar er zijn ook heel wat andere afstanden. Een overzicht.

Dirk Verduyn: "Alle wandelaars worden langs een maximum aan natuurrijke en onverharde wegen gestuurd en die keuze voor natuurgerichte omlopen is ongetwijfeld één van de bepalende factoren in het succesverhaal dat we de voorbije jaren geschreven hebben. 

Om die vele wandelaars straks veilig en snel van start te laten gaan, hebben we de hele startprocedure hertekend. Alle wandelaars starten nu vanop het grote parkeerterrein aan het zwembad. Stewards zullen de wandelaars begeleiden naar de twee startvakken die daar opgesteld worden: één voor de 42 en 100 km, één voor de 10 en 21 km. Aan de ingang van die vakken zal ook toegekeken worden dat iedereen in het juiste vak terecht komt.  
Na de start van de marathonlopers om 20.25 uur zal eerst het startvak van de grote afstanden geopend worden in de Karel de Goedelaan. (100 en 42 km wandelen starten om 20.35 uur) De kop van het wandelpeloton zal begeleid worden tot aan het postkantoor waar de parcours van de lopers en wandelaars gescheiden worden. In het kielzog van de 100 en 42 km-stappers volgen de deelnemers aan de 21 en 10 km wandeltocht (start om 20.45 uur). Die relatief korte route door het stadscentrum zorgt ervoor dat er nergens conflictzones ontstaan waar lopers en wandelaars dezelfde straten moeten delen.

Ook nieuw in die openingskilometers is de route die gevolgd wordt: via de tunnel onder de spoorweg in de Lichterveldestraat gaat het naar de fietsbrug over de Tinnenburgstraat en de achterzijde van het station. Via de Poperbosstraat gaan alle deelnemers naar Torhout-Oost waar een eerste sampling volgt (Vondelmolen Peperkoek) na 3,2 km aan het Amazoneplein. Via de Groenhovestraat gaat het richting Groenhove Bos waar een tweede sampling (Lipton Ice Tea) voorzien is na 5,4 km ter hoogte van het speelterrein. Dan volgt een uitgebreide verkenning van Groenhove bos met twee splitsingen: 
-    de 10 km gaat via de Vrouwkeswegel en de Ruitjesboswegel weer richting Torhout-Oost en een laatste bevoorrading ter hoogte van de Donaustraat. 

In knooppunt Groenhove Bos gaan de diverse wandelafstanden elk hun eigen weg


-    De 21 km gaat via de Regenbeekweg naar de Ruddervoordestraat en vervolgens richting Baliebrugge voor een bijkomede lus van +/- 4 km. Die bijkomende lus moet opstoppingen ter hoogte van het Plaisiersbos vermijden.

-    De 100 en 42 km mogen de grootste lus door Groenhove Bos maken voordat ze met een stevig klimmetje de ventwegen rond de afrit van de E403 verlaten via het mountainbikepad richting Korenbloemstraat. Zo komen zij ook in Veldegem terecht waar ze na de lopers door het Veltershof passeren voor een bevoorrading. Met de muzikale omkadering van de plaatselijke fanfare verlaten ze Veldegem langs het domein Hoogveld om dan na 16 km van elkaar gescheiden te worden in de Hutstraat.

42 km

Na Veldegem volgt de langste tussenafstand (+/- 9 km) voor de 42 km. Die lange tussenafstand dient om de rustpost en hoofdbevoorrading in de Groene Meersen te bereiken. Dat biedt ook het bijkomende voordeel dat de bevoorrading in het scoutsdomein Hopper in het Merkemveld niet samen met de deelnemers aan de 100 km moet gebeuren.

De aparte lus van de 42 km richting Groene Meersen (H&T) via Hoogveld en Merkemveld. De rode pijlen tonen de route van de 100 km na de splitsing in de Hutstraat in Veldegem (km 16). Ook op het grondgebied van Veldegem en Zedelgem zitten de wandelroutes vrij complex in elkaar gevlochten!
 
Op weg naar Merkemveld passeren de deelnemers door het bos van kasteel Ter Loo, volgen ze een deel van Vloethemveldzate om tenslotte via het wandelpad rond het bufferbekken aan de Pierlapont in het Hopperdomein aan te komen. Een prachtige, bosrijke link verbindt Merkemveld met een tweede, compleet nieuwe passage door het domein Hoogveld. In Veldegem is de laatste grote rustpost voorzien in de polyvalente zaal van De Bosserij. Dat is ook de grote rustpost waar de 21 km vroeger op de nacht langs komt. 

Die 21 km gaat samen met de 42 km dwars door het Paisiersbos richting Torhout en de tunnel onder de afrit van de autoweg. In de Ruitjesbosstraat knopen ook zij aan op de route die eerder door de 10 km gevolgd werd met de Ruitjesboswegel, Palingdreef en Ruddervoordewegel als blikvangers.

Na een laatste bevoorrading aan de Torhout-Oostwegel volgt nog een kleine 2 km tot aan de finish aan zaal De Mast. Die finish wordt ook extra aangekleed met een aankomstboog in dezelfde stijl als de aankomstboog voor de lopers.

100 km

     

De 100 km staat dit jaar in het teken van het Kastelen en Abdijenjaar van het Brugse Ommeland. Onderweg passeren we langs het kasteeldomein Hoogveld in Veldegem, de domeinen van Kasteel De Breidels en Nieuwburg en verder nog in Oostkamp het kasteel van Hertsberge, het Blauw Kasteel, Het Beukenpark en kasteel Macieberg in Oostkamp. In Brugge wordt een groot stuk van de kastelenroute gevolgd door Tillegem Bos, het Tudor domein en het Brugse stadsbos Beisbroek. Als uitsmijter is er nog de passage langs de achterzijde van de abdij van Zevenkerken en de apotheose van het domein en kasteel d’Aertrijcke.

Groen is de juiste omschrijving voor het koninginnenstuk van de Nacht van Vlaanderen. Wie deelneemt aan de 100 km wandelt van het ene bos en natuurgebied naar het andere. Groenhove Bos bijt de spits af, dan volgen het Plaisiersbos en Hoogveld in Veldegem, in Zedelgem gaat het via het Merkemveld naar Doeveren. Aan de overzijde van de E403 volgt nog een nieuw stukje Doeveren en zo komen we in Oostkamp terecht met de bossen van De Breidels, Nieuwehove, het Kampveld en het Rooiveld. In Hertsberge en Beernem vormen de bossen van het provinciaal domein Lippensgoed – Bulskampveld een absolute blikvanger. Van Beernem naar Oostkamp volgt het drevenlandschap van het Beverhoutsveld, de bossen rond kasteel Gruuthuse en de gemeentelijke parken De Valkaart en het Beukenpark. In Brugge verkennen we de groene zuidelijke rand met het Magdalenabos, een dubbele passage door Tillegem Bos en dan de domeinen Tudor en Beisbroek. Weer in Zedelgem wandelen we door het Ockerhoutbos en het Vloethemveld. In Torhout eindigt de groene trailwalk in het domein d’Aertrijcke en via de Groene 62 worden de deelnemers recht naar de laatste kilometer en de nieuwe finish in zaal De Mast geleid.


De nieuwe omlopen komen ook een stuk dichter bij de geafficheerde afstanden. Alleen voor de 21 km is er een kilometertje extra voorzien. Wat niet veranderd is in ons vernieuwde concept is de ruime bevoorrading met Spa, Pepsi Cola, Lipton Ice Tea, Fuse Tea, Vital Nougat, Vondelmolen Peperkoek, AD Delhaize & Oscar’s Fresh Food, watervoorziening met de steun van de Watergroep én de waardevolle saunabon (niet aan de finish maar in de startenveloppe) voor elke deelnemer ongeacht de afstand. 

Naast de ruime bevoorrading, het handelsmerk van de Nacht van Vlaanderen (!), bieden wij ook nog een bijkomende service met verzorgingsposten van het Rode Kruis, extra toiletten, dubbel bagagevervoer voor de 100 km-stappers, ophaalbusjes voor wie gedwongen moet stoppen en supervriendelijke medewerkers op de meer dan 20 rust en bevoorradingspunten onderweg. Dank zij de steun van Garwig proberen wij alle afval te selecteren en tot een absoluut minimum te beperken. 
We doen ook een oproep naar alle wandelaars om een eigen drinkfles mee te brengen, of de flesjes die wij uitdelen bij te houden en onderweg bij te vullen tot er een nieuw exemplaar uitgedeeld wordt. 
Die inspanning om het afval te reduceren is bij een groots evenement als de Nacht van Vlaanderen geen sinecure. De soms bizarre hersenkronkels van de wetgever en de doofheid en stroefheid van de overheidsinstellingen maken het leven van een organisator zeker niet makkelijker!"