Week van de kinderbegeleider

Patrick Demarest

13/10/2020
Actua

 Dit jaar smolten de Week van de Buitenschoolse Opvang en de Dag van de Kinderbegeleider samen tot de Week van de Kinderbegeleider, met als thema 'Beestig bedankt'. Tijdens deze week, die plaatsvindt van maandag 12 tot en met zondag 18 oktober, wil Lokaal Bestuur Torhout alle Torhoutse kinderbegeleiders en onthaalouders in de bloemetjes zetten.

 

Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met de juiste talenten. Het Lokaal Bestuur Torhout wil dan ook aandacht besteden aan de noden van de Torhoutse kinderbegeleiders en onthaalouders. Helaas zal dit dit jaar zonder het gebruikelijke en gezellige vormings- en netwerkevent zijn. Corona blijft tot op vandaag een spijtige spelbreker waar we niet omheen kunnen. Een niet te onderschatten periode waarin veel kinderbegeleiders dag na dag het beste van zichzelf hebben gegeven.  

"We zijn alle Torhoutse kinderbegeleiders en onthaalouders enorm dankbaar voor hun dagdagelijkse inzet, zeker in deze moeilijke tijden. Tijdens de Week van de Kinderbegeleider verwennen we ze vanuit het Lokaal Bestuur graag met een lekkere attentie die we persoonlijk in elke kinderopvang komen afgeven, uiteraard volgens de geldende coronarichtlijnen", zegt schepen van kinderopvang Rita Dewulf. "We moedigen ook alle ouders aan om tijdens de Week van de Kinderbegeleider de kinderbegeleiders van de crèche, de onthaalouder of de begeleiding van de buitenschoolse opvang een hart onder de riem te steken en in de bloemetjes te zetten met een leuk kaartje, knutselwerkje of complimentje."

Hoe ervaart men de coronacrisis in Het Mezennestje?

Een aantal reacties van medewerkers:

  • "in het begin was er een grote ongerustheid bij ouders en medewerkers, veel was nog onduidelijk.."
  • "de wijzigende regelgeving zorgde voor veel vragen en de noodzaak om zeer flexibel te kunnen hierop inspelen"
  • "we waren nog meer waakzaam naar het opvolgen van de hygiëne en namen nog extra maatregelen"
  • "toen de bezetting tijdelijk wat lager werd, was er nog wat meer ruimte om eens individueel meer met de kindjes bezig te zijn"
  • "als kinderopvang waren we verplicht om open te blijven, we waren als kindbegeleider ook wel blij verder aan de slag te kunnen zijn"
  • "Vanuit onze maatschappelijke rol, beslisten we als initiatief kinderopvang, om vanaf eind maart een noodgroep op te richten. Dit, in overleg met de gemeente Torhout en het lokaal loket kinderopvang. Kindjes van onthaalouders of andere initiatieven die gesloten waren, of niet langer konden opgevangen worden bv door de grootouders, … werden bij ons tijdelijk opgevangen."
  • "Er was heel veel erkenning van ouders voor het feit dat we open bleven en inspanningen deden om onze werking continue aan te passen"