Weet iemand deze tabakspot zijn?

Patrick Demarest

31/01/2022
vereniging

Van zondag 24 april (Erfgoeddag) tot en met zondag 11 september 2022 (Open Monumentendag) wordt in het Kasteel Ravenhof een grote tentoonstelling rond de plaatselijke schuttersvereniging georganiseerd: 'Een schot in de roos'. De Koninklijke Gilde Sint-Sebastiaan, opgericht in 1384, is de oudste nog actieve vereniging van onze stad. Naast de rijke geschiedenis plaatst men historische schuttersmemorabilia in de kijker. De bezoeker kan deze uitzonderlijke tentoonstelling actief beleven.

Hoewel Torhout doorheen de eeuwen een pottenbakkerscentrum was en heel wat plaatselijke pottenbakkers actief lid van de Sint-Sebastiaansgilde waren, is schutterskeramiek van plaatselijke makelij uiterst zeldzaam. Slechts een handvol voorwerpen in Torhouts aardewerk gelinkt aan de schutterij zijn bekend en worden in de Stedelijke Gildekamer tentoongesteld.

Op archieffoto's van de tentoonstelling Torhouts Aardewerk, die doorging op de zolder van het stadhuis in 1964, zien we een tabakspot gemaakt in opdracht van de plaatselijke schuttersgilde. Een spoor naar dit uitzonderlijk voorwerp is er sinds de tentoonstelling in 1964 niet meer.

Het is een tonvormige tabakspot, met onder- en bovenaan de pot en op het deksel een geometrisch driehoek motief met stip. Op de buik in licht reliëf bloemenranken van viooltjes en asterachtigen. Centraal een medaillon met de tekst: 'Koninklijke Handboog Schuttersgilde St-Sebastiaan Thorhout'.

Schepen van Cultuur Lieselotte Denolf hoopt dat de tabakspotpot kan teruggevonden worden: "Hopelijk kan de zoektocht naar deze tabakspot leiden naar het terugvinden ervan én wie weet ook nog van vandaag totaal onbekende schuttersmemorabilia in Torhouts of Vlaams aardewerk. Het zou ongetwijfeld een extra meerwaarde en extra plaatselijke input geven aan deze uitzonderlijke tentoonstelling".

Weet jij waar deze tabakspot vandaag te vinden is? Aarzel niet en neem contact op met de organisatoren van de tentoonstelling via info@torhout.be. Bedoeling is deze unieke pot een prominente plaats te geven op de tentoonstelling.