"Werkkledij is nu geen prioriteit"

Patrick Demarest

18/04/2020
Bedrijf

Ruben Vandendriessche startte in 2014 zijn bedrijf R-Dreams, gespecialiseerd in gepersonaliseerde werkkledij. Starten deed hij in Bedrijvencentrum Driekoningen maar in 2017 verhuisde hij naar de Bruggestraat en nu, in volle corona quarantaine, verhuisde R-Dreams opnieuw naar Bedrijvencentrum Driekoningen maar nu in een loods. Welke invloed heeft corona op zijn werkzaamheden, wilden we weten.

Misschien nog eens duidelijk maken wat je juist doet?

Ruben: "We voorzien bedrijven van een gepersonaliseerde outfit. Onze missie is 'Draag je bedrijf met trots', op die manier voorzien we kwalitatief textiel met de mogelijkheid om te personaliseren zodat ze die met trots kunnen dragen."

Mogen jullie verder werken?

Ruben: "Onze winkel is gesloten maar we helpen geïnteresseerden wel verder via mail, telefoon of zelfs videogesprek om producten voor te stellen. Onze bestaande klanten, kennen hun maten en producten en sturen per mail hun bestelling door."

Hoe moeilijk is het in jullie branche op dit moment?

Ruben: "Zeer moeilijk,  zoals in de meeste sectoren vermoed ik. Een lichtpunt is dat 50% van onze omzet afkomstig is uit bouw- en constructbedrijven. Daarnaast zien we door de maatregelen heel wat orders wegvallen vanuit horeca, events, maar ook verenigingen, (sport)kampen, loopwedstrijden,… allemaal zaken waarbij ze gepersonaliseerd textiel nodig hebben."

Is dit een drukke periode anders?
Ruben: "In maart hadden wij een terugval van 70% van onze omzet in vergelijking met maart 2019. Vanaf april begint ons seizoen! Het weer wordt warmer en de mensen willen af van hun winterkledij.  Ook allerlei festiviteiten, evenementen en verenigingen krijgen stilaan vorm en sturen aanvragen naar ons door.

Dus...er is helaas een grote terugval.

Ruben: "Ja he. Zoals gezegd hadden we in maart een vermindering van 70% op onze omzet in vergelijking met 2019. Over de eerste 4 maanden zitten wij momenteel 38% minder. Wat op een kleine onderneming in groei dus een zeer grote impact heeft."

Waarom verhuizen in volle coronaperiode?

Ruben: "We zijn verhuisd om ons beter logistiek te kunnen organiseren en zijn van ‘showroom’ overgestapt naar een werktextielwinkel. Zo hebben we geïnvesteerd in een enorme hoeveel werkkledij wat ervoor zorgt dat we een ruim aanbod werkbroeken en schoenen kunnen laten passen en ze direct kunnen afrekenen. Vroeger kwam onze omzet hoofzakelijk uit alles van bovenkledij, maar nu zetten we dus ook sterk in op werkbroeken en veiligheidsschoenen.  Dat zijn zaken die als ze kapot zijn, direct vervangen moeten worden.  Zo kunnen we niet anders om dit in  stock op te nemen. De investering die we hierin deden, zou een stuk van ons omzetverlies moeten kunnen ophalen."

"Over de verhuis nog dit:  we wisten vorig jaar in juli al dat we deze periode gingen verhuizen en moesten dus ook volgens contract ons vorige pand verlaten."

En hoe trotseer je corona?

Ruben: "Bestaande en nieuwe  klanten bezorgen we een reistas met de verschillende pasmodellen die ze wensen en de bijhorende maten. Op die manier kunnen ze in alle veiligheid de kledij passen en blijven wij zorgen voor een (kleine) instroom van bestellingen."

"Onze medewerkers staan economisch werkloos maar roepen we ongeveer 1 x per week op om de orders te helpen verwerken zodat de klant niet lang hoeft te wachten op zijn bestelling. Jammer genoeg zijn er niet voldoende bestellingen om ze fulltime te laten terugkomen. We kijken er dus naar uit onze activiteiten volledig terug te kunnen opstarten maar we zijn ook realistisch dat op dit moment niemand prioriteit geeft aan werkkledij."
"We maken ons achter de schermen  klaar om er vol in te vliegen wanneer de corona maatregelen versoepelen want als kleine firma willen we als een speedboot op het water kunnen slalommen tussen de grote tankers."