(Astrid Marmenout en Karel Deprez van hypotheek.winkel Torhout)
“Het energie prestatie certificaat, een beetje het car pass van de woning, geeft de huidige status van de woning mee op vlak van energiezuinigheid. Is het voldoende geïsoleerd? Welke verwarmingsketel, zijn er zonnepanelen of een warmtepomp?
Dat wordt uitgedrukt in energielabel A, B, C, D, E of F. A is het beste en kan je vergelijken met een nieuwbouw. Tot C is het ideaal voor een bestaande woning. Dat wil zeggen dat de basisbenodigdheden aan de woning conform zijn qua isolatie, dubbele beglazing en verwarming meer er zijn verbeterpunten mogelijk (bv zonnepanelen). Die zijn niet onoverkomelijk qua investering. Een E/F label daarentegen betekent meestal een totale renovatie in de praktijk, waar het budget een stuk hoger zal liggen.
Het label is dus het paspoort van de woning, die de huidige staat weergeeft met mogelijke verbeteringspunten. Eigenlijk perfect om de kandidaat koper perfect te informeren van wat hij nu juist gaat kopen.”
“Sinds begin 2022 werd de berekening van het EPC-attest onderworpen aan een volledig nieuw systeem, zeg maar een stuk uitgebreider dan het voorgaande systeem. Het is zelfs zo dat vanaf 2023 enkel nog de nieuwe vorm van het EPC-attest geldig zal zijn. Wat betekent dat oudere (soms nog geldige) attesten ook moeten worden vervangen vanaf 2023 als mensen hun woning wensen te verkopen of te verhuren.
Wie vanaf 1 januari 2023 een woning koopt, moet binnen de 5 jaar een EPC- attest kunnen voorleggen met een C-attest.
Dat wil zeggen dat als je een woning koopt met een F-label, je binnen de 5 jaar de woning moet renoveren om conform het C-label te raken. Dus: de zware investering moet gebeuren binnen de 5 jaar…
Met de nieuwe verslagen wil men vooral meer in detail gaan werken zodat mensen gericht de nodige investeringen en renovaties kunnen uitvoeren om tot een beter E-peil te komen.”
Is het EPC belangrijk om een lening te kunnen krijgen?
Karel: “Op vandaag moeten we bij iedere kredietaanvraag het EPC-attest mee sturen. Er zijn al heel wat banken die kijken hoeveel we maximaal nog kunnen ontlenen in functie van de score EPC op het betrokken pand.
Vroeger konden we makkelijk op basis van inkomsten en eigen middelen zeggen wat haalbaar was. Nu kunnen we dit pas in detail doen eens een pand in het vizier en de EPC- score gekend is.
We geven wel ramingen aan de klanten maar kunnen pas echt in detail gaan berekenen eens het project concreet wordt.
Sommigen eisen meteen energetische renovatiewerken om de EPC- score meteen beter te maken (minimum naar een D label, sommigen liefst zelfs naar een C-label)
De Vlaamse overheid wenst dat alle woningen tegen 2030/2035 een C-attest zouden hebben. Wat betekent dit in de praktijk? Stel: ik wil in 2030 mijn woning verkopen, EPC-attest met C label op deze woning, geen probleem verkopen maar en dat kan tegen een marktconforme prijs.
Indien geen C-attest, maar bv een E, ja, dan zal je eigenlijk eerst de woning moeten renoveren naar een C-label -verhuren zal al zeker niet meer lukken- indien je deze aan een marktconforme prijs zal willen verkopen. Zet je ze toch op de markt dan zal deze woning wellicht met een waardedaling op de verkoopmarkt terecht komen doordat veel mensen hierop maar beperkt kunnen lenen en de woning nog een redelijke renovatie moet ondergaan.”
Hoe begeleiden jullie de mensen met het EPC?
Karel: “Het is vooral een instrument om mensen er meer van bewust te maken energiezuinig te bouwen en te kopen en dat werkt echt wel. Ook is onze rol hierin als begeleider van onze klant in de zoektocht naar de ideale woning en woonkrediet cruciaal. Bij een eerste intake gesprek, halen wij altijd het belang van het EPC-peil aan in de zoektocht naar de droomwoning. Beste mensen, weet wat je gaat kopen, zie dit attest niet langer als een verplicht document, maar wel als een guideline die weergeeft ‘wat ga ik hier nu juist kopen’.
Het principe erachter gaan we ook gaan toelichten, wat is een A, B, C, D, E of F label, wat houdt dit praktisch in, vanaf een C-label is het al redelijk goed… op een bestaande woning hoef je niet meteen een A-label te verwachten, tenzij de woning nog maar recent gebouwd werd…”
Klanten ontlasten
“Nu het Energie Prestatie Certificaat aan belang wint, denken mensen ook meer na. Elk project moet op zich worden bekeken en vraagt extra begeleiding. Dat is ook voor ons nieuw!”
“Voor de klant bekijken wij het pand, denken na over een proactieve renovatie, zoeken samen naar oplossingen. En dat wordt door onze klanten erg gewaardeerd.”
“Uiteraard stellen wij hen dan ook de best mogelijke lening voor. De looptijd daarvan varieert nu van 20 tot 25 jaar maar loopt soms ook al op tot 30 jaar.”
“Al deze veranderingen vragen ook een pak papierwerk. Ook daarvan ontlasten wij de klant. Net zoals we op zoek gaan naar mooie subsidies bij het ecologisch renoveren.”