Wijkspeelpleintjes in het nieuw

Patrick Demarest

17/12/2020
Actua

De wijkspeelpleintjes in de Windmolenstraat en op het Rozenplein worden binnenkort vernieuwd. Dat is goed nieuws voor de vele kinderen en jonge gezinnen in de buurt, want begin dit jaar werd op beide speelpleintjes een speeltoestel afgebroken omdat het niet langer voldeed aan de veiligheidsnormen. De gemeenteraad van 14 december keurde de investering van  45.000 euro voor beide pleintjes goed.

(Overal wordt geïnvesteerd in speelpleintjes)

Aan de hand van een digitale bevraging konden buurtbewoners mee beslissen hoe het pleintje er uit zal zien. Voor beide pleintjes gaven ongeveer 50 buurtbewoners hun mening. "We zijn erg blij dat zo veel gezinnen de enquête ingevuld hebben", zegt schepen van jeugd Lieselotte Denolf, "want uiteindelijk doen we deze investering zodat zij, de buurtbewoners, hiervan kunnen genieten.

Het is duidelijk dat de voorkeur uitgaat naar verschillende kleine toestellen en dat klimmen en klauteren bovenaan de verlanglijst staan. De kinderen en hun (groot)ouders konden ook stemmen op hun favoriete thema en ze konden ook zelf ideeën brengen. Jungle, toverbos en boerderij zijn alvast kanshebbers, maar er kwamen ook suggesties om te kiezen voor het thema rozen of windmolens!"


De bestaande speeltoestellen op het Rozenplein kunnen nog een paar jaar mee én er is nog voldoende ruimte om toestellen bij te zetten. De huidige toestellen blijven dus staan. In de Windmolenstraat moeten de huidige toestellen dan weer plaats ruimen voor de nieuwe.


Op beide pleintjes wordt sport met spel gecombineerd: een aantal eerder klassieke speeltoestellen en een pannakooi vormen de basis. "Heel veel kinderen vroegen naar voetbal. Omdat grote voetbalgoals op deze pleintjes moeilijk zijn, kiezen we om pannakooien te zetten. Bij pannavoetbal blijft de bal laag waardoor hij in de kooi blijft. Zo komt de bal niet op straat of in tuinen terecht", legt schepen van sport Rita Dewulf uit.

Op het Rozenplein komt er ook een kabelbaan bij, wat niet mogelijk is op het kleinere oppervlakte van de Windmolenstraat. In de Windmolenstraat wordt bekeken of een pingpongtafel of outdoor trampoline tot de mogelijkheden behoren.

Nu is het aan de firma's om offertes op te maken en een voorstel te doen op basis van het bestek. Na de keuze van de firma's en toestellen, moeten we nog rekening houden met de levertermijn van de firma's. In deze vreemde tijden is het moeilijk om een timing voorop te stellen, maar we gaan er van uit dat we tegen de lente volop kunnen ravotten!