Wim herriet stoelen

Patrick Demarest

18/03/2020
interview/reeks

Wim Vancoillie is een bezige bij. Enkele jaren geleden combineerde hij zijn beroep van federaal ambtenaar bij Binnenlandse Zaken met zijn hobby's: de Vanco Brothers en stoelen herrieten. Nu heeft hij alle tijd voor zijn hobby's.

Samen met zijn broer Johan trekt hij bijna tien jaar rond als de Vanco Brothers, muziekduo dat klassiekers en meezingers brengt.

Maar hier hebben wij het over die andere hobby: het herrieten van stoelen.

(Foto JS)

Wim Vancoillie: "Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Denk maar aan de klompenmaker, de mandenvlechter, de scharenslijper ... Allemaal oude ambachten die in de vorige eeuw nog als beroep werden uitgeoefend."
"Maar in de huidige economie en industrie zijn deze ambachten niet meer winstgevend en kunnen dan ook als broodwinning niet meer worden uitgeoefend. Deze ambachten zijn als beroep dan ook zo goed als verdwenen. Gelukkig zijn er nog mensen die het ambacht een warm hart toedragen. Zij oefenen deze ambachten uit als vrijetijdsbesteding waardoor de kennis van deze ambachten niet verloren gaat. Zij demonstreren deze ambachten op oude ambachtmarkten, braderieën, avondmarkten."

"Zo is het herrieten van stoelen ook een eeuwenoud ambacht. Sedert vier generaties herstellen wij rieten stoelzittingen. Het herrieten van stoelen is bij veel mensen ook gekend onder de naam cannage."
"
Mijn vader leerde mij in mijn jeugd het herrieten aan. Het herrieten is een zeer arbeidsintensieve bezigheid. Een doorsnee stoelzitting neemt al gauw zes tot zeven uur in beslag."
"
Maar met mijn beroep was dat amper te combineren waardoor het herrieten grotendeels naar de achtergrond verdween. Nu er sedert een paar jaren wat meer vrije tijd is gekomen oefen ik het oude ambacht als vrijetijdsbesteding weer uit."
"
De kans bestaat dat u ergens op zolder, in een bergruimte, … nog één of meerdere stoelen hebt staan met een rieten zitting. Helaas heeft de tand des tijds de zitting stuk gemaakt. Nochtans hebben deze stoelen voor u een emotionele waarde of kunnen ze nog perfect ingepast worden in uw interieur. Of wie weet bent u de bezitter van een waardevolle Thonetstoel…."
"Ik kan die voor jullie wel herstellen. 
0496/40.59.60, wim.vancoillie@skynet.be

De Vanco Brothers