Winnaars Cultuur- en Erfgoedprijzen

Patrick Demarest

26/06/2023
Cultuur

De winnaars van de Torhoutse Cultuur- en Erfgoedprijzen zijn bekend. Uit de mooie lijst aan genomineerden gingen de volgende kandidaten met de prijs aan de haal in hun categorie.

 

Erfgoedprijs - Pachthoeve Lagrou (Geert Lagrou), Steenveldstraat 1

Voor wie de wijk Sint-Jozef Arbeider binnenrijdt, springt deze schitterende hoeve (°1888) onmiddellijk in het oog. De beeldbepalende site is met respect voor het verleden en met oog op de toekomst gerestaureerd. Een knap staaltje vakmanschap!


Beloftevolle jongere - Healthychef János Coulembier

 

Deze 'Krak van Torhout' (2022) bracht zijn eerste kookboek uit op 16-jarige leeftijd. Healthychef János bewijst dat een zogenaamde 'beperking' (autisme) ook een gave kan zijn. Gezond en creatief voedsel dat zelfs Pascale Naessens en Claudia Van Avermaet smaakt.


Culturele vereniging - De Fielesoofen

Wie in de zomer van 2022 door Torhout wandelde, kon er niet om heen: het was BBQ-time! De BBQ Fielesoofen - in 2017 nog wereldrecordhouder barbecueën en deelnemer aan verschillende BK's, EK's en WK's - slaagden erin het Wereldkampioenschap BBQ in het hart van het Houtland te organiseren. "We willen de stad op stelten zetten", klonk het toen. Méér dan geslaagd (en lekker!).


Cultureel ambassadeur - Maaike Cafmeyer


Maaike Cafmeyer hoeft eigenlijk geen introductie. Van jobstudent bij Cultuurcentrum de Brouckere over een indrukwekkende toneelcarrière tot een van Vlaanderens meest bekende actrices. Onze 'Chantal', van eigen Torhoutse kweek, is er eentje waar we trots op mogen zijn!


Lifetime achievement - Norbert De Cuyper

 

Alom bekend als burgervader van Torhout, waar hij onder meer het Cultuurcentrum de Brouckere en de bibliotheek mee vorm gaf. Zijn burgemeesterscarrière verbleekt zowat bij de tientallen hoofdrollen die hij zo'n veertig jaar lang vertolkte bij 't Fonteintje, de toneelkring die hij in 1978 oprichtte en waar hij de bezieler van was.