Xavier is schoenhersteller

Patrick Demarest

14/11/2020
winkel

Het enige verband dat ik kon leggen tussen kranten en schoenen, was dat mijn moeder vroeger altijd de schoenen poetste op oude kranten. Xavier Claerhout die samen met Marieke Devolder Kopie-Krant openhoudt, brengt daar verandering in. Hij volgde bij Syntra West de opleiding schoenhersteller en herstelt vanaf nu ook schoenen. 

Xavier (41): "Dat is iets dat ik allang wilde doen. Maar toen ik twee jaar geleden wilde starten, waren er geen deelnemers genoeg. In 2019 was dat wel het geval. We zijn gestart met 8 maar er haalden maar 4 mensen hun diploma in 2020. De opleiding duurde een jaar en ik leerde er zowat alle standaard herstellingen: nieuwe zolen leggen, het stikken en naaien van leder, ritsen herstellen, nieuwe hakjes voor damesschoenen monteren..."

"Als ik nu nog verder zou moeten leren, zou ik de afdeling orthopedie moeten volgen maar dat ga ik niet doen. Ik wilde schoenen kunnen herstellen omdat ik geloof dat daar een markt voor is. Ik heb trouwens al exemplaren binnengekregen."

"Ook handtassen kan ik herstellen: kapotte handgrepen, losgekomen naden..."
"Mijn machines kocht ik overal rond, tweedehands maar perfect in orde. En nu wordt het dus alles gewoon worden he en bewijzen dat ik de job kan."

Ondertussen staat Kopie-Krant goed vol. De dag- en weekbladen, magazines, wenskaarten, puzzelboeken, kopiemachines, lamineermachines, een afdeling sleutels met bijhorende machines en nu dus...helemaal achteraan...de schoenmakerij...

Kopie-Krant
Markt 21
Torhout
http://www.kopiekrant.be/
050 21 62 90
kopiekrant@skynet.be