Zilver op het wereldkampioenschap

Patrick Demarest

12/04/2020
interview/reeks

Het ligt niet voor de hand, een slager of ex-slager, verbinden met kanaries. Ik zou eerder opteren voor vinken, blinde vinken dan. Luc Bohez was beroepshalve zijn hele leven slager en kweekt al van zijn twaalf jaar kanaries. Dat leverde hem eind januari zilver op tijdens het WK postuurkanaries in Portugal.

Luc Bohez (62) is afkomstig van Handzame maar woont nu in Torhout. Zijn hele leven was hij slager. Eerst op zelfstandige basis daarna bij ’t Houtland in Koekelare. Ondertussen geniet hij van zijn pensioen. Maar dat betekent zeker niet dat hij niet weet wat gedaan. “Ik zit elke morgen van 8 tot 12 uur bij mijn kanaries. We zitten nu ten volle in de kweek. Die loopt van eind februari tot eind juni. Op dit ogenblik heb ik al 70 jongen wat wil zeggen dat ik dit jaar wel meer dan 100 jongen ga hebben.”

12 jaar

“Ik kweek kanaries vanaf mijn twaalfde”, blikt Luc terug. “Niet ver van mijn ouderlijk huis vandaan woonde een man die kanaries kweekte uit liefhebberij. Als kind ging ik daar veel en op een bepaald ogenblik gaf hij mij een koppel. Ik begon ermee te kweken en dat lukte wonderwel van de eerste maal. En dan begon ik zuiver rassen te kweken en ook dat viel mee. ”
“Ik was zeventien toen ik aan een eerste tentoonstelling deel nam in het Bloemenhof in Staden. Het leverde mij mijn eerste titel op bij de Leeuwerik: kampioen bij de gele kanaries.”
“Nu ben ik gespecialiseerd in postuurkanaries.”

Lucs eerste jongen van 2020.

2019

“Tentoonstellingen en kampioenschappen zijn er van eind september tot eind juni. In 2019 haalde ik 10 à 12 gouden medailles. Op het Belgisch kampioenschap haalde ik onder andere 3 keer goud en 3 keer zilver. Ik neem deel aan wedstrijden van de AOB en de KBOF. De laatste vijf jaar levert me dat altijd medailles op.’
Wereldkampioenschap Portugal

En dus was het tijd voor iets anders…”Eind januari nam ik met 5 vogeltjes deel aan het WK postuurkanaries in Portugal. In totaal stuurde België 6092 vogels naar daar op een totaal van meer dan 23.000 vogels. In de categorie postuurkanaries haalde ik 3 ereprijzen en een zilveren medaille. België deed het trouwens niet slecht: met 524 medailles haalden ze een vierde plaats in het landenklassement. Volgend jaar is het WK in Valencia.”

Lichtervelde

“Op 26 september vindt de eerste tentoonstelling plaats voor postuurkanaries en het is meteen ook het Belgisch kampioenschap. Plaats van het gebeuren: de Schouw in Lichtervelde.”