Zorg voor jezelf en je omgeving tijdens warme dagen

Patrick Demarest

27/06/2023
Actua

Lokaal Bestuur Torhout neemt als Gezonde Gemeente deel aan de campagne 'Warme dagen'. Stevige zonnestralen op komst? Zorg voor jezelf en voor je omgeving! De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot en met 30 september.

Elk jaar zet het Lokaal Bestuur Torhout in op sensibilisering rond warme dagen.

De meeste mensen lopen weinig gezondheidsrisico's bij warme dagen als ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Elk jaar worden toch heel wat mensen ziek of sterven zelfs door de warmte. Dit zijn vaak alleenstaande ouderen, kinderen of chronisch zieken.

Ook dit jaar wordt er opnieuw hard op deze campagne ingezet binnen Torhout met de verspreiding van campagnemateriaal via de bibliotheek, de jeugd- en sportverenigingen, het woonzorgcentrum, de scholen, de (buitenschoolse) kinderopvang, het Stadskantoor…

Wees voorbereid en draag zorg voor jezelf en anderen

"Terwijl we ons voorbereiden op warme dagen, moeten we ons richten op preventieve maatregelen. Zoals het goed hydrateren van ons lichaam, het vermijden van buitenactiviteiten tijdens de heetste uren van de dag, het huis koel houden, jezelf beschermen tegen de zon en het zoeken naar verkoeling wanneer nodig", zegt schepen van volksgezondheid en kinderopvang, Rita Dewulf.

Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. Tijdens de warme maanden, van midden mei tot eind september, ben je best altijd voorbereid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd water bij hebt, zeker onderweg. Drink voldoende, bij voorkeur water, ook als je geen dorst hebt.

Als je buiten komt zoek koele plekken, vermijd zoveel mogelijk de zon, draag een hoofddeksel en een zonnebril. Smeer je herhaaldelijk in met zonnecrème. Draag loszittende en lichtgekleurde kledij. Vermijd zware inspanningen op de warmste momenten van de dag.

Verlucht je huis op de momenten dat het buiten koeler is dan binnen. Gebruik zonwering en een ventilator.

Aandacht voor kwetsbare groepen

Heb je alleenstaande ouderen, zieke personen, baby's of jonge kinderen in je omgeving? Geef hen extra aandacht op warme dagen. Kijk regelmatig of ze zich nog goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen.

Laat kinderen ook nooit alleen achter in een geparkeerde auto, ook niet als je maar twee minuutjes naar de winkel moet.

Smeer baby's en kinderen om de twee uur rijkelijk (gemiddeld twee milligram per vierkante centimeter) in als ze de zon niet kunnen vermijden. Laat hen een hoofddeksel en lichte kledij dragen. Zorg dat ze zich kunnen verfrissen. Laat ze buiten spelen op koelere momenten en in de schaduw.

Wanneer hulp zoeken?

Heeft de zon of de warmte je toch te pakken? Of iemand in je omgeving? Neem dan op tijd maatregelen. Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste tekenen zijn van ernstige problemen. Voel je je niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt, is het goed om je huisarts te bellen. Handig dus als je zijn of haar nummer op zak hebt.

Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte, zoals bijvoorbeeld braken, overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur…? Dan is het goed om meteen de spoeddiensten te bellen. Koel de persoon af en pas eerste hulp toe indien nodig.