Het Lokaal Bestuur Torhout zet zwerfvuilhandhavers in om extra inspanningen te leveren in de strijd tegen zwerfvuil. Lokale en intensieve controles zorgen immers voor een grotere pakkans. Wie zijn afval zomaar weggooit op de grond en betrapt wordt, krijgt een GAS-boete. Het Lokaal Bestuur Torhout werkt hiervoor samen met de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.
(Acties om zwerfvuil te verzamelen, brengen helaas altijd een stevige oogst op.)
Sterk inzetten op handhaving
Zwerfvuil is een van de grootste ergernissen van de Vlaming. En toch is het spijtig genoeg alomtegenwoordig in ons straatbeeld. Het Lokaal Bestuur Torhout spant zich al jaren in met een doorgedreven zwerfvuilbeleid.
Het team 'Proper Torhout' trekt elke dag rond met de elektrische bakfiets om zwerfvuil op te ruimen. Een heel team van vrijwilligers ruimt straten, pleinen, bossen en parken op.
Daarnaast worden permanent camera's ingezet om sluikstorters te betrappen op 'hot spots'. Dit zijn plaatsen die door het team 'Proper Torhout' gekend zijn als pijnpunten op vlak van sluikstort en zwerfvuil.
Om dit beleid nog meer kracht bij te zetten, wordt een beroep gedaan op de zwerfvuilhandhavers van OVAM.
“Deze handhavers zullen nauw samenwerken met onze eigen diensten en focussen zich op het op heterdaad betrappen”, vertelt Elsie Desmet, schepen van leefmilieu. “Zij hebben de bevoegdheid om overtredingen vast te stellen wanneer ze iemand betrappen op het weggooien van bijvoorbeeld een peuk, een blikje of een kassaticket op straat. Dergelijk gedrag ontmoedigen we met preventiecampagnes, maar ondanks onze vele inspanningen zien we dat sensibiliseren alleen niet voldoende is. Deze vaststellingen kunnen vervolgens door de sanctionerend GAS-ambtenaar omgezet worden in boetes.”
Zwerfvuilhandhavers
Omdat handhaving op zwerfvuil een intensieve opdracht is voor lokale besturen, kunnen zij een beroep doen op OVAM. Zij stellen zwerfvuilhandhavers ter beschikking voor lokale controles in winkelstraten en parken, maar ook voor acties op eenmalige evenementen zoals kermissen of sportwedstrijden. Om de pakkans te vergroten geven de zwerfvuilhandhavers geen waarschuwing en voeren ze hun controles niet uit in uniform.
Boete vermijden
Werp dus je peuk, blikje of zakje hondenpoep in de vuilnisbak of neem het mee naar huis en laat je omgeving proper achter. Wie dit niet doet en betrapt wordt door een zwerfvuilhandhaver, riskeert een boete die kan oplopen tot 350 euro.