10 jaar fairtrade gemeente

Patrick Demarest

31/01/2024
Actua

Torhout is al tien jaar een FairTradeGemeente. Om dat te vieren organiseerde het lokaal bestuur een winactie. De winnaars zijn bekend. Ze ontvangen een rijkelijk gevulde fairtradetotebag.

 (Foto Fairtradegemeente 2019)

Tien jaar geleden, op zondag 15 december 2013, ontving Torhout na een intense voorbereiding het FairTradeGemeente-label. Een jubileum dat ze niet ongemerkt voorbij konden laten gaan. Tien jaar na de ontvangst van de titel op de kerstmarkt van 2013, opende het lokaal bestuur tijdens de hartverwarmende kerstmarkt van 17 december 2023 een kleine feeststand in het Vrijetijdshuis. Bezoekers konden er drie weken lang kennismaken met de projecten en acties van FairTradeGemeente Torhout en TROSSO (Torhoutse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking/Samenwerkingsontwikkeling) en deelnemen aan een quiz of korte speurtocht. Daarnaast was er een winactie op de Facebookpagina Torhout FairTradeGemeente en een kleurwedstrijd voor de allerkleinsten. Deze deelnemers vallen in de prijzen:

  • Quiz: Ruben Couffez
  • Speurtocht: Linda Vanloo
  • Kleurwedstrijd: Amber Vanderhaeghe
  • Facebookactie: Nele Ducatteeuw


Doelstelling Faire Gemeenten

Vandaag is Torhout één van de 195 trotse Faire Gemeentes (sinds 2023 de nieuwe naam van FairTradeGemeentes, met nog meer focus op lokaal, ecologisch en fair denken én doen). Faire Gemeentes engageren zich om eerlijke handel te ondersteunen, handel met oog voor mens en planeet. Dit engagement draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel de boeren dichtbij als de boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

Herbevestiging met betere score

Om de titel van Faire Gemeente te behalen en behouden, moet een gemeente voldoen aan 6 criteria. Deze criteria tonen aan dat de gemeente en zijn inwoners eerlijke en lokale duurzame handel niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook effectief werk van maken. Dit wordt tweejaarlijks gemeten met de Fair-O-meter. Bij de laatste herbevestiging in 2023 klom Torhout op van een C-score naar score B.


Verschillende criteria

De drijvende kracht achter elke Faire Gemeente is een geëngageerd bestuur (criterium 1) samen met een enthousiaste trekkersgroep van vrijwilligers (criterium 5). Zij bouwen samen een netwerk uit van overtuigde winkels en horecazaken (criterium 2) en geëngageerde eerlijke scholen, bedrijven en organisaties (criterium 3). Hun acties en engagementen worden zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht van het brede publiek (criterium 4).


"Bij recepties en evenementen kiezen we resoluut voor fairtradewijn, -sap en lokaal bier. Onze medewerkers verwarmen dagelijks hun hart aan heerlijke fairtradekoffie. Naast dit eigen engagement zijn we vooral heel trots op onze winkels en 3 horecazaken met een fairtradeaanbod en de vele scholen, organisaties en burgers die bewust kiezen voor eerlijk en lokaal en dit ook mee uitdragen in hun omgeving", zegt schepen van noord-zuid Elsie Desmet.


Het zesde criterium ten slotte vereist het opzetten van een initiatief rond lokale en duurzame voeding. Met onze 100% Torhoutse producten die onder meer worden aangeboden op de jaarlijkse lokale boerenmarkt trekt Torhout volop deze kaart.


Zin in meer?

Sinds 2018 is de Torhoutse fairtradetrekkersgroep opgenomen in TROSSO. De groep blijft zich inzetten om de fairtradetitel te behouden en alle Torhoutenaren warm te maken voor fairtrade. Heb jij ook zin om hier mee je schouders onder te zetten of heb je een leuk idee? Laat het zeker weten via noordzuid@torhout.be.