2 nieuwigheden in lerarenopleiding VIVES

Patrick Demarest

16/05/2020
cultuur/onderwijs

Hogeschool VIVES campus Torhout pakt vanaf het academiejaar 2020-21 uit met twee nieuwigheden in de lerarenopleidingen. De inhoud van het onderwijsvak informatica wordt volledig vernieuwd. Er wordt nog meer ingespeeld op de actuele IT thema's en trends. Iedereen wordt gevormd tot een digiTopper. Een echte ICT-expert. Hiermee kunnen ze zowel binnen als buiten het onderwijs aan de slag. Daarnaast wordt er voor het onderwijsvak economie en bedrijfsorganisatie een gemeenschappelijk eerste jaar ingericht.

 

Digitopper

Heb jij een passie voor ICT? Wil je jouw kennis en vaardigheden boeiend leren overbrengen en er leerlingen en collega’s mee inspireren? Dan is deze onderwijsopleiding je op het lijf geschreven! Als digitopper krijg ontrafel je hoe je ICT-vaardigheden efficiënt aanleert maar ook hoe je ICT effectief kan inzetten tijdens leerprocessen. Zo verdiep je je in actuele ICT-toepassingen, -trends en -mogelijkheden en ervaar je wat jij kan betekenen in de onderwijs- en vormingssector.

Of je nu leraar ICT of informatica, STEM-coach, pedagogisch ICT-ondersteuner of technisch ICT-coördinator wil worden, tijdens deze opleiding ga je voor veelzijdigheid!

Je duikt immers in een wereld vol computationeel denken, leert efficiënt gegevens verwerken, ontdekt hoe netwerken functioneren, wordt mediawijs, verdiept je in e-learning en wordt een (digi-)didactisch expert die leerprocessen efficiënt en effectief aanstuurt. Ook het uitlezen van sensoren in de lesmodules physical computing of het uittekenen van een ICT-beleidsplan en serverbeheer behoren tot de mogelijkheden.

De opleiding staat ook open voor wie geen tijd heeft voor of nood heeft aan het volledige traject. In onze snel ontwikkelende digitale samenleving is het alsmaar belangrijker om bij te blijven. Daarom kan je ook intekenen op een of meer individuele opleidingsonderdelen. Wanneer je slaagt voor het examen van zo’n opleidingsonderdeel behaal je een ‘creditattest’ of ‘micro degree’.

Dit is een uitgelezen kans voor leraren lager, secundair of volwassenenonderwijs, begeleiders van CoderDojos of techniekacademies, ICT-trainers, helpdeskmedewerkers, enzovoort. Kortom, ideaal voor wie zijn of haar ICT-kennis wil uitbreiden, meer wil weten over digididactiek, de recent vernieuwde leerplandoelen en voor wie ICT in het secundair onderwijs efficiënt wil realiseren of de integratie van ICT in de les wil optimaliseren.

Nadat je deze educatieve bacheloropleiding als kersverse digitopper afrondde, vind je doorgaans snel een boeiende job. Je veelzijdigheid op het vlak van ICT-kennis in combinatie met je solide didactische achtergrond wordt zowel binnen als buiten het onderwijs sterk gewaardeerd. Zo kan je terecht in het onderwijs als leraar ICT of informatica, STEM-coach, pedagogisch ICT-ondersteuner, technisch ICT-coördinator… Of buiten het onderwijs als IT-trainer, ICT-deskundige, IT-teamleader, digital consultant…

Bedrijfsorganisatie en economie

Ben jij graag op de hoogte van wat er op financieel-economisch vlak rondom jou en in de wereld gebeurt? Wil jij dat ook allemaal kunnen verklaren en uitleggen? Heb jij interesse in de boeiende wereld van het ondernemen? Wil jij de vele facetten van de bedrijfswereld doorgronden? Wil jij bovendien met je passie en je gedrevenheid jongeren inspireren? Wil je jouw steentje bijdragen aan de vorming tot kritische burgers, bewuste consumenten en duurzame ondernemers? Droom jij van een veelzijdige opleiding mét toekomst waar je nog alle kanten mee uit kan, zowel in het onderwijs als in de financiële, commerciële als socio-economische sector? Dan is de lerarenopleiding economie of bedrijfsorganisatie iets voor jou.

Het eerste jaar van de opleiding is gemeenschappelijk. Je maakt er kennis met de basisinhouden van beide onderwijsvakken. Vanaf het tweede jaar kun je je dan specialiseren tot leraar economie of leraar bedrijfsorganisatie.

Met dit diploma kan je terecht in het secundair, volwassenen-, buitengewoon en deeltijds onderwijs, de bank- en verzekeringswereld en commerciële en socio-economische sectoren.

Het onderwijsvak economie kan je ook volgen in VIVES campus Brugge.

Meer info op http://www.vives.be/