20 jaar De Kluze

Patrick Demarest

21/04/2021
horeca/toerisme

8 mei zou de datum kunnen zijn waarop de horeca de terrassen opnieuw mag openen. Onder welke voorwaarden dat moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de horeca verder ondersteund wordt bij de heropening en dat de BTW op alles tot eind september naar 6 procent zakt. Maar er zijn vooral nog veel vragen, ook bij Peter Sap van de Kluze die dit jaar 20 jaar bestaat.

Hoelang is de Kluze nu al dicht?

Peter: "In januari 2020 werd mijn vrouw Hilde geopereerd en waren we drie maanden gesloten, daarna kwam de corona-lockdown en dan nog een...je mag zeggen dat wij ongeveer een jaar dicht zijn..."

Hoe heb je die periode overbrugd?

Peter: "Veel was er niet te doen. We geven 1 keer per maand take away en dat gaat redelijk. Tussen de 2 lockdowns hebben wij ook niet veel extra geïnvesteerd. Zo hebben we geen plastieken schermen geplaatst. Geef toe: dat is toch niet prettig voor een klant ook...eten tussen de plastiek. Uiteraard hebben we alle regels gerespecteerd. Enfin...gelukkig is onze eigendom afbetaald."

"En voor de rest heeft mijn vrouw veel gepoetst en ik veel geschreven..."

(Peter Sap schrijft in zijn vrije tijd West-Vlaamse schrijfsels over de actualiteit.)


Ga je het terras opendoen als je mag op 8 mei?

Peter: "Ik ga eerst de regelgeving afwachten. Hier moet je door de zaak om het terras te bereiken. De vorige keer mocht dat niet, nu misschien wel. Maar als ik maar alleen het terras mag gebruiken, ga ik waarschijnlijk niet opendoen vanaf 8 mei. De kans is dan immers groot dat heel wat mensen die zelfs gereserveerd hebben, niet zullen opdagen als het water giet...Nu nog grote, extra investeringen doen voor corona heeft volgens mij geen zin. De vaccinaties worden opgedreven en binnen een paar maanden zal iedereen een prik hebben gehad."

"Het zou dus kunnen dat wij maar opengaan van zodra de horeca ook binnen opnieuw actief mag zijn. Vergis je niet he...de goeste is er nochtans hoor!"

Staat er iets speciaals op de kalender voor dit jaar?

Peter: "Grote zaken kunnen we niet plannen want we weten niet waaraan we ons zullen moeten houden. De Kluze bestaat dit jaar in oktober nochtans 20 jaar! Een groot feest zal het niet mogen zijn maar we gaan zeker iets doen!"