30% minder restafval tegen eind dit jaar

Patrick Demarest

13/04/2021
Actua

Met het project 30% minder, dagen Koekelare en Torhout hun inwoners uit om de komende maanden minder restafval te produceren. Spaar restafval uit, verzamel punten en maak kans op een elektrische fiets!

(Schepen van leefmilieu Torhout Elsie Desmet, ambassadeur van de actie in Torhout Raf Tanghe, ambassadeur van de actie in Koekelare Stefanie Willaert en schepen van leefmilieu Koekelare Jessy Salenbien.)


Restafvalzakanalyse
Uit de recente analyse van de afvalzak blijkt dat er nog 24% aan recycleerbaar materiaal aanwezig is (bv. plastic verpakkingen, oude kledij en schoenen, …). Afval dat je zo goed als gratis kwijt kan via de ophaling aan huis, via het recyclagepark of via straatcontainers. Maar ook voedsel, zoals brood en ongeopende verpakkingen maken voor 19% deel uit van de zak. En 33% van de afvalzak bestaat uit afval dat je thuis eenvoudig kan composteren als je over een tuin of terras beschikt. Alles samen kan zo ruim 2/3 restafval vermeden worden. Jammer van de materialen die zo verloren gaan en van het weggegooide geld.
En dat weet de Vlaamse overheid ook, het streefcijfer dat Koekelare en Torhout tegen 2022 moet bereiken ligt ruim 20% lager dan het huidige restafvalcijfer.


Verander je gewoonte!
30% minder restafval moet dus lukken, want er is nog marge
zo blijkt uit de analyse. De verandering zit in onze kleine
dagdagelijkse gewoonten. Want wie koopt en kookt al eens niet te veel? Of bij wie belandt een kapotte T-shirt of sok ook al eens in de vuilnisbak? Alles samen kan écht het verschil maken.
Koekelare en Torhout namen daarom in samenwerking met MIROM Roeselare het initiatief voor de 30% minder campagne. Met eenvoudige tips en acties dagen ze de deelnemers uit om de komende
maanden beter te sorteren, minder voedsel te weg te gooien en wie nog een stapje verder wil gaan, ook om afval te voorkomen.

Hoe werkt het?
Maak met je gezin, vereniging, school of buurtcomité op 30procentminder.be een account aan, ontdek welke acties jij kan doen en ontdek wat de impact is op je restafvalzak. Met de acties spaar je niet alleen afvalzakken uit, maar verzamel je ook punten. Deze punten kan je in de webshop omruilen voor mooie prijzen of wedstrijdbiljetten waarmee je op het einde van de campagne kans maakt op een elektrische fiets!
Bezoek het platform regelmatig , laat je inspireren hoe het anders kan en neem deel aan de acties die jij telkens haalbaar ziet. Nodig ook anderen uit om deel te nemen aan jouw acties. Want hoe meer inwoners deelnemen, hoe groter de impact.
De campagne start op 19 april en loopt tot 13 december. Wil je al een smaakmaker? Schrijf je dan in voor een van de online workshops over composteren, koelkastbeheer of maaltijdplannen.