70 jaar Optiek Serry in Torhout!

Patrick Demarest

15/12/2021
winkel

Wie optiek zegt, zegt Serry. Optiek Serry in de Oostendestraat in Torhout bestaat al 70 jaar maar eigenlijk gaat de geschiedenis terug tot 1930. We nemen jullie even mee terug in de tijd. Jan Serry (61), huidig zaakvoerder, en actief in de winkel sedert 1982, dook even de familiegeschiedenis in… Een verhaal van gedrevenheid, opleiding, investeringen en streven naar perfectie…

Like en volg de nieuwe facebookpagina van Optiek Jan Serry en maak kans op een van de vele Torhoutbonnen ter waarde van 20 euro. Per 100 volgers wordt een Torhoutbon verloot. Wie weet ben jij de gelukkige... Facebookpagina: https://m.facebook.com/Optiek-Jan-Serry-101109909096956


1930

Jan : “In 1930 startte Jules Serry een zaak in juwelen en horloges in Ichtegem, zijn broer Louis begon bijna gelijktijdig in hun geboortedorp Aartrijke. Al vlug volgde ook de verkoop van brillen en hoorapparaten.”

“Toen was er nog geen sprake van brillenmode…Nee! Een bril werd, meestal op een zo laat mogelijke leeftijd, aangeschaft uit noodzaak en moest gewoon functioneel zijn.”

“Veel keuze was er niet: je had een witte of een geel metalen montuur. Kunststof deed toen ook zijn intrede.”

1951

“De twee oudste zonen van Jules Serry, Roger en Etienne,  traden in de voetsporen van hun vader en studeerden optiek: Etienne in Brussel, Roger in Parijs. Na hun stages vestigde Roger zich in Torhout in de Oostendestraat. De winkel bestond uit een piepkleine etalage. Mode en stijl waren toen nog ver te zoeken…”

(Van links naar rechts: Etienne Serry, de moeder van Etienne, Jules Serry en Roger Serry.)

“Alle glazen werden met de hand geslepen en je moest al heel vaardig zijn om dat tot een perfect einde te brengen. Het was de tijd van de brillen met de ‘bokaalglazen’…”

(Van links naar rechts: Jules Serry, Roger Serry, Etienne Serry en moeder.)

1953

“In 1953 opende Roger een nieuwe zaak in de Mariastraat in Brugge. Later wordt deze zaak overgenomen door Jan Serry, zoon van Roger, naamgenoot van mij dus!”

“Mijn vader, Etienne, breidde de zaak verder uit in Torhout. De hippe jaren zestig zorgden voor een metamorfose in de brillenmode. Nieuwe brillenmerken schoten als paddenstoelen uit de grond.”

“Vanaf de jaren zestig staat Optiek Serry garant voor kwaliteit waarbij de trendy Franse en Duitse monturen best in de smaak vallen. Veel later volgden ook Belgische en niet te versmaden de Scandinavische monturen die momenteel ook erg stijlvolle brillen op de markt brengen.”

1967

“Niet onbelangrijk was het feit dat in 1967 mijn vader Etienne een nieuwe zaak opstartte in de G.B. Jaquesstraat in Diksmuide. Later werd die overgenomen door mijn zus Ann en haar man Johan Sys die zich toelegde op oogmetingen en montages. De zaak bestaat nog altijd.”

Jaren zeventig

De twee jongste zonen van Jules, Jos en Antoon, gingen beiden hun eigen weg en versterkten het merk Optiek Serry met zaken in Oostende en Koekelare. Antoon keerde naar Ichtegem terug en betrok een nieuw pand in de Engelstraat waar hij dus opvolger werd van zijn vader Jules. Ook die zaak bestaat nu nog!”

1983 tot heden: Jan en Ann Serry- Johan Sys

(De zaak in Diksmuide)

“Zowel de zaak in Torhout als in Diksmuide werden volledig gestript en omgevormd tot hedendaagse optiekzaken met oog voor detail en een uitgebreid gamma aan klassevolle hedendaagse monturen.”

“Later werd er nog een speciale afdeling ingericht voor het aanpassen van harde en zachte contactlenzen met de meest geavanceerde instrumenten. Door bijscholing bij verschillende labo’s, kwamen we in contact met lens- en glasexperten. Bijscholing was toen en nu noodzakelijk want de glasindustrie evolueerde en evolueert razendsnel.”

Automatisatie

“Beging de jaren tachtig kon de optiek ook niet voorbijgaan aan de automatisatie. Er werd gewerkt met de nieuwste slijpautomaten en allerhande toestellen om het zicht op te meten werden aangeschaft.  Nog steeds doen wij alle herstellingen en slijpwerk in eigen atelier. Er mag dan nog heel veel veranderd zijn na bijna een eeuw glas- en brilindustrie maar de basis blijft dezelfde: service en kwaliteit dragen bij tot een goede oogzorg.”


Torhout: Jan Serry

“Ikzelf begon  te werken bij mijn vader in de zaak omstreeks het jaar 1982, na mijn studies optiek en optometrie volgde ik daarnaast een tweejarige opleiding kontaktologie in een lenslabo.  De zaak werd volledig verbouwd en in ‘ 85 en werd ik ook zaakvoerder,  natuurlijk nog onder het alziend oog van de pater familias EtienneTrouwens toen werkten we nog met een witte stofjas omdat er toen nog veel handmatig geslepen werd wat nu onvoorstelbaar klinkt.”

“Privé ben ik gehuwd met Sabine Lapauw, beroepshalve agentuurschap verdeling Schiesser Belgie.  Onze zoon Vincent studeerde handelswetenschappen in Gent, werkt momenteel als financieel adviseur voor een Gents bedrijf maar speelt met het idee om zich nog te vervolmaken aan een business hogeschool.  Verdere opvolging kwam bij ons dus nog niet ter sprake. Natuurlijk is het ieders droom om dit stilletjes verwezenlijkt te zien als je tenslotte rond je kijkt zijn er heel wat familiale bedrijven die het effenaf zeer goed blijven doen in onze streek.”

 

Kunststof

“De materialen waarmee nu grotendeels gewerkt wordt in de optiek, zonder technisch al te ver te gaan,  bestaan grotendeels wat glazen betreft uit kunststof waarbij mineraal glas bijna

volledig werd verdrongen.  Het aanbod in die materialen is enorm en ik probeer  de klant  zo te begeleiden dat we samen tot een oplossing komen voor de beste glaskeuze. 

We staan paraat om de klant wegwijs te maken in ons gamma  ontspiegelingen, harding, unifocale of soorten multifocale glazen.  Bij de keuze van de bril zelf houd ik me aan merken van  Europese makelij. Die worden nu meestal geproduceerd  in kunststof, metaal en ook titanium vindt zijn weg bij de productie van monturen.

Elk jaar is het uitkijken naar de nieuwste producten.  Elegantie en modieuze modellen dragen ieders voorkeur weg maar kwaliteit draagt daarbij ook mijn voorkeur weg.  Want service na verkoop is bij ons géén loze belofte.  Het bezoek aan buitenlandse beurzen brengt me soms in vervoering maar hier in Torhout ga ik niet zweven want Oscar Wilde bekend om zijn quotes zei ooit  :  Mode is zo lelijk dat ze om de zes maand wel moet veranderen !!!!"