90 jaar Lustige supporters

Patrick Demarest

31/10/2021
vereniging

Op 6 november viert supportersclub de Lustige Supporters zijn 90-jarig bestaan. Dat gebeurt in lokaal De Flandria. Secretaris Willy Persyn gaf alvast al de geschiedenis mee. 

(In 2016 vierde de Lustige Supporters het 85-jarig bestaan.)

"Ergens in 1931 zitten enkele supporters van “FC Thourout” samen in het toenmalig café ”Victoria” in de Boeiaardstraat.  Ze willen een supportersclub stichten en dit om twee redenen.  Ten eerste om de verplaatsingen te organiseren, geen sinecure want op dat ogenblik reden er maar bitter weinig auto's maar vooral om een centje bij te dragen  voor hun club die in financiële nood zat. Niets nieuws onder de zon dus.
Er werd een bestuur gekozen: Achiel Blondeel voorzitter, Arthur Pollefeyt ondervoorzitter, André Keirsebilck secretaris en Richard Goethals en dochter Julia lokaalbazen. En de naam? Alfons Decloedt stelt voor: er is wel een “Lustig Vinkske” waarom geen “Lustige Supporters”?
In de eerste jaren werd op eerder bescheiden manier gewerkt: een “pronostiekske” en de klassiekers kaartingen en tombola's..
De eerste grote activiteit was het inrichten van een speciale trein naar Poperinge om massaal (meer dan 1000 man) de ploeg aan te moedigen in de, overigens gewonnen, kampioenschapswedstrijd. Dan kwam de oorlog roet in het eten gooien.
Ondertussen was Kamiel Nollet (vader van drie voetballende zonen) voorzitter geworden, André  Vandecasteele ondervoorzitter en even later  Robert Deketelaere secretaris.

(Bestuur 1949-1950 met rechtstaand Omer Vanheessen (met vlag) en Maurice Demey; zittend v.l.n.r.: Theofiel Bauwens, Georges Rommelaere, André Vandecasteele en Fernand Lamaire. Voorzitter Kamiel Nollet ontbreekt op de foto.)


Velodroom
In 1951 kwam de kentering.  FC verhuisde van de Paardenmarkt naar de Velodroom en door het toedoen van een drietal mensen actief in de bouw werd een kantine neergezet.  Dit zou later cruciaal zijn voor het voortbestaan van de Lustige Supporters. Vanaf dan werd onder het voorzitterschap van Pierre Vanbrussel, ondervoorzitter Georges Rommelaere en secretaris Marcel Vanhoutte steeds intensiever gewerkt. Het nodige zaad kwam in het bakje met showavonden in de Kino Thor met onder meer Bobbejaan Schoepen en Jan Verbraeken en anderen en telkens voor een overvolle zaal.
Met het gespaarde geld werd in 1951 een klankstudio met klankinstallatie ingericht. Een leuke anekdote van de opening: lokaalhoudster Julia fungeerde als meter en zou zoveel maal trakteren als ze knipte bij het doorknippen van het lint maar wat ze niet wist, was dat er een ijzerdraad in het lint stak zodat ze drie maal moest knippen.  U ziet: “lustige” supporters.
 Engelsen
Tussen 1955 en pakweg 1975 was ook de periode van de traditionele paaswedstrijden tegen Engelse ploegen, twee of drie soms in een weekend.  Zo kregen we verleden jaar op de wedstrijd tegen Izegem (wat een toeval) twee Engelsen op bezoek die hier in 1965 gespeeld hadden. En toen we eens een naam van een ploeg niet doorgegeven kregen, werd prompt “FC Cousebrook” op de affiche vermeld zonder dat iemand het door had.
In 1955 zakte FC uit 1ste provinciaal en bengelde zelfs even later aan de staart van 2de.  Er kwam geen kat meer kijken en de investeerders in de kantine hadden o zo graag hun geld teruggezien..  FC had gewoontegetrouw geen geld om die te kopen maar ondervoorzitter Georges Rommelaere had het lumineus idee om aan te kloppen bij erevoorzitter en brouwer Edmond Bekaert, Er werd geleend bij hem en de kantine kwam in het bezit van de Lustige Supporters.
En we hadden geluk : FC speelde van langsom beter, steeg in 1967 weer naar 1ste provinciale en in 1969 zelfs naar 4de nationale ofte bevordering.  Er werd regelmatig voor 1000 of meer betalende toeschouwers gespeel en de kantine draaide op volle toeren.
Georges Rommelaere
Hier moeten we even stilstaan bij de figuur van Georges Rommelaere: Lustige Supporter van het eerste uur, ondervoorzitter, dienstdoende voorzitter en voorzitter maar vooral kantinehouder samen met zijn echtgenote Adriënne en dit gedurende 35 jaar.  Beiden zijn helaas overleden.
Als tegenprestatie namen de Lustige Supporters het financiële plaatje van de reserven, toen “Third Boys' of op z'n Torhouts “turfboys”, voor hun rekening. In 1967 werd de kantine grotendeels door eigen bestuursleden twee maal zo groot gemaakt.  We hebben er het raden naar hoeveel pintjes er over de toonbank zouden gegaan zijn.
In 1990 werd de kantine samen met de inmiddels aangekochte minibus, de bijbehorende garage en een miljoen frank er bovenop aan KVK overgedragen.  Het busje zou het uiteindelijk 23 jaar volhouden en de kantine werd in 1991 vervangen door de huidige.
Ondertussen  waren enkele wijzigingen gebeurd: het ondertussen koninklijk geworden FC werd K(oninklijke) V(oetbal) K(lub) en de Lustige supporters kregen achtereenvolgens als dd. voorzitter Georges Rommelaere, voorzitter Aurele Declercq in 1971 en na 10 jaar opnieuw Georges Rommelaere, ditmaal als voorzitter.
Gerard Jaques was eventjes secretaris maar ging in 1966 zijn voorganger Marcel Vanhoutte achterna naar het hoofdbestuur. Willy Persyn werd secretaris en een vijftal jaar later ook schatbewaarder.  Roger Degrande hield  van 1996 tot 2001 de voorzittersstoel warm en werd dan tot 2010 opgevolgd door Gerard Jaques.
Naast de reeds vernoemde Victoria werd het Graaf Hapken en dan achtereenvolgens de Wachtzaal ofte Leegtje, de Charly's, na de fusie de Karpel en na de defusie in 2001 de Flandria het lokaal. Vanzelfsprekend bleven de Lustige Supporters de KM trouw.