Afzetting directeur Sociaal Huis

Patrick Demarest

20/11/2017
Actua

Zoals gekend werd het Lokaal Bestuur Torhout in november 2016 in kennis gesteld van onregelmatigheden in het Sociaal Huis Torhout. Het OCMW-bestuur nam als tuchtcollege op 19 oktober kennis van het tuchtdossier en het tuchtverslag. Op basis daarvan besliste het afgelopen donderdag, tijdens de OCMW-raad van 16 november 2017, unaniem over de afzetting van de directeur.

De feiten werden vastgesteld in budgetbeheerdossiers beheerd door de directeur van het Sociaal Huis. Daarop werd onmiddellijk een tucht- en strafrechtelijk onderzoek opgestart. Ook Audit Vlaanderen voerde een forensische audit uit.
Zwaarste sanctie
Gezien de ernst van de feiten, werd er unaniem beslist dat de directeur afgezet wordt en dus definitief uit zijn ambt verwijderd wordt. Daarmee wordt gekozen voor de zwaarste sanctie binnen de tuchtprocedure.
Specifieke beheersmaatregelen
De vastgestelde onregelmatigheden zijn aanleiding geweest om onmiddellijk een reeks beheersmaatregelen in te voeren die herhaling onmogelijk maken. De beheersmaatregelen zijn niet enkel van toepassing voor het Sociaal Huis, maar gelden voor het volledige Lokaal Bestuur Torhout. Ze worden in een nieuw organisatiebeheersingssysteem geïntegreerd dat tegen eind 2017 aan de respectieve raden ter goedkeuring zal worden voorgelegd.

Het strafrechtelijk onderzoek is momenteel nog lopende.