Het onderwerp van Lottes wetenschappelijk werk is asymmetrie bij tennisspelers. Eenvoudig uitgelegd is dit bijvoorbeeld het verschil in kracht tussen je linkerhand en rechterhand. Die verschillen heeft Lotte, samen met haar klas, bij leerlingen van 12 tot 15 jaar opgemeten. De testen bestonden uit lichaamsmetingen, zoals lichaamslengte en gewicht, maar ook sportieve testjes om kracht, coördinatie en snelheid te meten. Voor de jongste leerlingen van de school was dit een leuk sportmoment tussen de lessen door. Voor de leerlingen wetenschappen was dit een unieke ervaring om onderzoek te voeren binnen een echte wetenschappelijke studie. En voor de doctoraatsstudent leveren deze metingen heel wat studiemateriaal op om zijn of haar onderzoek te voeren.
Samenwerking met Vrije Universiteit Brussel
Kim Ramon is naast leraar wetenschappen in het GO! Atheneum Eureka en GO! Atheneum Brugge ook vrijwillig onderzoekmedewerker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Op die manier kon hij deze unieke samenwerking mee helpen tot stand brengen. Lottes onderzoek levert een controlegroep voor een doctoraatsstudie van Laurent Chapelle (VUB). De doctoraatstudent was immers op zoek naar controlegroepen voor zijn onderzoek naar asymmetrie bij jeugdige elite tennistalenten. De bedoeling is uiteindelijk om binnen de jeugdopleiding van toptennissers blessures door asymmetrische ontwikkeling te voorkomen door aangepaste training.
"Het is vooral leuk dat mijn onderzoek een puzzelstukje kan bijdragen tot de toekomstige opleiding van jeugdige toptennissers. Dat ik daarmee ook een eerste prijs kan halen is een leuke opsteker voor mijn harde werk", zegt Lotte
Product van de schoolvisie
"Dit eindwerk is het eindproduct van de krachtige leeromgeving waar het GO! Atheneum Eureka voor staat. In onze visie ‘krachtig leren’ volgen we onderwijsexperts en de nieuwe eindtermen om vakken beter op elkaar af te stemmen. We maken ook ruimte voor activiteiten of projecten waarin inhouden van diverse leerdomeinen geïntegreerd aan bod komen. De eindwerken (onderzoekcompetenties) waarbij de leerlingen zelf een onderzoek voeren, vormen het sluitstuk van de wetenschappelijke opleiding binnen onze school", verduidelijkt Ilse Coucke, directeur Atheneum Eureka.
De wedstrijd natuur en wetenschap vzw (2de en 3de graad)
De wedstrijd natuur en wetenschap werd voor de 60ste keer georganiseerd. In een eerste provinciale selectie (maart, april, mei) werden uit meer dan 200 werkjes de vijf beste gerangschikte leerlingen uitgenodigd voor de nationale finale op woensdag 26 mei. De jury was onder de indruk van Lottes werk en nodigde haar meteen uit voor de nationale finale. Normaal gaat de finale door in Technopolis Mechelen, maar door de omstandigheden ging deze online door. De wedstrijd bestond uit een mondelinge presentatie, gevolgd door kritische vragen van de jury. Lotte zette naast een sterk werk ook een ijzersterke presentatie en verdediging neer voor een jury van universiteitsprofessoren, pedagogisch adviseurs en vakspecialisten uit verschillende universiteiten in Vlaanderen. Ook op alle kritische vragen van de jury had ze een passend antwoord klaar en verdedigde ze haar werk feilloos.
"Als judocoach heb ik een pak ervaring opgebouwd in het coachen van jongeren op wedstrijden. Uiteindelijk is het Lotte zelf die de topprestatie heeft geleverd. In de finale won ze overtuigend van de vier andere finalisten uit Leuven, Mechelen, Pelt en Londerzeel. Vooral de wetenschappelijke waarde, de persoonlijke inbreng en kennis van het onderwerp waren de sterke troeven om de hoofdprijs weg te kapen", zegt Kim Ramon.
Op woensdag 23 juni mag Lotte haar eerste prijs, een geldprijs, een boekenpakket en een diploma in ontvangst nemen in Technopolis Mechelen.