Leerling Thygo Degraeve van Go! Atheneum Eureka scoorde onlangs uitstekend tijdens de voorronde van de STEM-wedstrijd Electro Brain+ en bereidt zich nu voor op de finaledag. Een leerlingenteam uit de tweede graad won Elektrochallenge West-Vlaanderen en mag onze provincie vertegenwoordigen op de grote finale in Antwerpen. En op donderdag 8 mei won Team Eureka de Exell'erator Challenge. Het doel van deze jaarlijkse competitie is jongeren te stimuleren om hun technische, communicatieve en creatieve vaardigheden toe te passen in een realistische bedrijfscontext.
Belangrijk is dat technisch onderwijs en bedrijfsleven op die manier dichter bij elkaar komen: studenten worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor concrete bedrijfsuitdagingen.
Dit jaar werkte Team Eureka (klassen 5 & 6 elektromechanische technieken) samen met Altachem uit Harelbeke, een bedrijf dat gespecialiseerd is in spuitventielen en doseersystemen.
De school bracht voor Altachem twee challenges tot een goed einde:
'Beide vraagstukken vereisten een hoge mate van technisch inzicht, teamwork en probleemoplossend vermogen; allemaal zaken waarmee onze leerlingen dagelijks bezig zijn. Hun toewijding, creativiteit en vakmanschap bleef dan ook niet onopgemerkt. Door de jury werden we geprezen voor de duidelijkheid en volledigheid van ons dossier en presentatie. Naast de prestigieuze overwinning sleepten we nog twee extra onderscheidingen in de wacht.’
— STEM-leerkracht Kurt Verhaege
Team Eureka kreeg ook de speciale mediaprijs – communicatie, een mooie erkenning voor hun sterke communicatieve vaardigheden en media-aanpak.
Kurt Verhaege: ‘Alle communicatie gebeurde door een leerling die deze rol met veel enthousiasme en inzet heeft aangepakt. Er was overleg met het bedrijf Altechem, er was gestroomlijnde interne communicatie om een planning op te stellen en op te volgen. Ook extern communiceerden we: elke vrijdag kon het brede publiek via sociale media de vorderingen volgen onder de rubriek ‘wekelijks nieuws van Farah’.’
Kers op de taart was de publieksprijs "Skills van Morgen" die zowel de innovatieve aanpak als de technische bekwaamheid van de leerlingen beloonde. Leerlingen stonden bezoekers van de beurs te woord en lichtten hun project(en) toe én het proces dat ze doorlopen hadden. Ze deden dat op een manier die voor iedereen, ook voor niet- technisch onderlegde personen, verhelderend was.
Met de puike prestatie is weer aangetoond dat mooie synergieën ontstaan wanneer onderwijs en industrie elkaar versterken.
Gevraagd naar de succesformule voor de opvallende resultaten van de voorbije weken, zegt directeur Kelly Everaert: ‘Ons krachtig leren, ons sterk team, onze samenwerking met en link naar de bedrijven … ik denk dat dit alles ertoe leidt dat onze leerlingen uitblinken in STEM. We zijn hier misschien wel omringd door de beste ingenieurs, elektromechanici en elektriciens van de toekomst!’