Barbara bij de brandweer

Patrick Demarest

11/12/2023
vereniging

Op zaterdag 9 december werd patroonheilige Sint Barbara gevierd bij de brandweer. Meteen het moment om bij Zone 1 heel wat mensen in de bloemetjes te zetten. Luitenant Alain Crombez, postoverste van Torhout, geeft tekst en uitleg.


Een ereteken van de nationale orde werd uitgereikt aan 5 mensen:

Kpt.Marc Degrieck: ontvangt het ereteken Officier in de Kroonorde: als kapitein en 10 jaar dienst en 2 jaar graad

Sgt.Stefaan Vansteelant: ontvangt het ereteken Gouden palmen der kroonorde: als sgt en 20 jaar dienst

Kpl.Rudi Senesael: ontvangt het ereteken Zilveren palmen der kroonorde: als kpl en 20 jaar dienst

Brw Jean Delbaere: ontvangt het ereteken Zilveren palmen der kroonorde: als brw en 20 jaar dienst

Ere-brw Eric Werkbrouck: ontvangt het ereteken Zilveren palmen der kroonorde: wegens 20 jaar dienst.


Een ereteken van de burgerlijke orde werd uitgereikt aan:

Lt Alain Crombez: ontvangt het ereteken Burgerlijk Kruis 2de klasse: wegens goede diensten

BREVETTEN 

Basisopleiding 1

De BO1 is de uitgebreide basisopleiding waarin een kandidaat kennis maakt met de werking en organisatie van de brandweer. Je leert er brandfenomenen als dancing angels en backdraft herkennen en blustechnieken toepassen tijdens de warme oefensessies.

2 collega’s behaalden het brevet BO1 en zijn ondertussen hun stagejaar gestart:

Dit zijn:

- Tiemen Casteleyn

- en Lander Verheye

Dringende Geneeskundige Hulpverlening

Wie Lander kent, weet dat hij geen zittend gat heeft.

De ene opleiding was nog niet af en hij begon al aan de volgende nl. deze van hulpverlener-ambulancier.

Ook hierin slaagde hij met glans.

Kevin Deceuninck behaalde eveneens het brevet ambulancier in de dringende geneeskundige hulpverlening.


Brandpreventieadviseur

Iedereen kent de brandweer van de rode voertuigen die met het nodige klank- en lichtspel door de straten scheuren om een brand te gaan blussen. Dat past in het kader van repressief optreden.

Maar bij de brandweer bestaat ook een luik pro-actie en preventie en wie zich daarin verdiept, draagt bij aan een brandveiliger samenleving.

Jaarlijks vallen gemiddeld zo’n 63 dodelijke slachtoffers bij woningbranden in België, vorig jaar zelfs 76.

Daarnaast is er de enorme materiële schade die de 10.000 branden jaarlijks aanrichten. We kunnen dus maar beter brand voorkomen en rookmelders plaatsen.

Rookmelders redden levens en niettegenstaande ze verplicht aanwezig moeten zijn in elke woning, op elke verdieping, moet men tijdens een interventie dikwijls vaststellen dat ze ontbreken.

Hendrik Hallemeersch zal hierop toezien nu hij als brandpreventieadviseur het voorrecht heeft om van deur tot deur en van school tot school de basisbeginselen van de brandvoorkoming aan de man te brengen, de bevolking te sensibiliseren.

PREVentie 1 

Thijs Haelewyn, Bryan Vandendriessche, Yoni Casteleyn mogen hun visitekaartje uitbreiden met ‘assistent brandpreventie’ want zij behaalden het brevet PREV1.

PREVentie 2 

Emma Vandemoortele en Kristof Devos deden ook iets in het kader van brandpreventie.

Ze volgden nl. de opleiding PREV2 en deze leunt het meest aan bij de oeroude cursus technicus brandvoorkoming, maar dan iets pittiger.

Alle regeltjes en de óntelbare uitzonderingen op die regeltjes van brandwetgeving die verband houden met de hoogte en de bestemming van een gebouw passeren de revue.

Beiden behaalden hun prev-2-getuigschrift in het PIVO, de brandweerschool in Vlaams Brabant.

BENOEMINGEN 

De rekruten van vorig jaar hebben hun stagejaar achter de rug en zijn sinds maart 2023 benoemd tot volwaardig brandweerman en dat zijn:

  • Egon Casteleyn
  • Geoffrey Cusse
  • Kevin Deceuninck
  • Thomas Mahieu
  • Matthias Vierstraete

STAGIAIRS 

Begin dit jaar mocht men 5 nieuwe mensen verwelkomen:

  • Jachim Coudenys
  • Angelo De Klerck
  • Sander De Vuyst
  • Lisa Van Belleghem
  • Oude bekende Lode Vandenbruwane

BEVORDERINGEN

Korporaal 

Een aantal collega’s hadden een blaadje liggen in hun lade, de ene al iets langer dan de andere, waarop staat dat ze het brevet korporaal of de huidige BO2 met vrucht behaalden.  

Wie dit blaadje kan verzilveren schuift 1 rang omhoog binnen het basiskader.

Dit betekent dan dat hij, zij of x wordt ingezet voor operationeel uitvoerende taken en het concreet toepassen van het veiligheidsbeleid zodat een interventie zo veilig mogelijk uitgevoerd wordt.

Verder is een korporaal verantwoordelijk voor een kleine groep medewerkers om samen efficiënte hulpverlening te waarborgen tijdens interventies. Daarnaast heeft die een belangrijke meerwaarde bij de voorbereiding van de permanente vorming en de praktische uitrol ervan.

Eind maart dit jaar postte de communicatiedienst de vacature korporaal-vrijwilliger op het intranet en alle deelnemers van onze post die in aanmerking kwamen, slaagden voor het schriftelijk en mondeling examen.

6 onder hen bevorderden en dat zijn:

Dieter Bruneel, Maarten Coulier, Olivier Derynck, Maxim Jaques, Bryan Vandendriessche en Gillian Vansteelant.


Sergeant 

Vorig jaar was het middenkader onderbemand, maar er werd een spreekwoordelijke mouw aangepast door een tijdelijke aanstelling in een hoger ambt in te roepen. Dat betekent echter niet dat een loopje met de wet werd genomen.

Anton Degrieck en Yoni Casteleyn waren toen waarnemend sergeant en in de eerste zomerdagen van dit jaar slaagden ze voor de zonaal georganiseerde bevorderingsexamens van sergeant-vrijwilliger.

Ondertussen hebben ze hun stageperiode succesvol afgerond en is het wachten op het oordeel van het zonecollege op 18 december.

Kapitein

En we gaan nóg straffer.

Eind 2020 kwam hier iemand mét mondmasker aan op z’n sokken binnengewandeld.

Hij zou naar Torhout verhuizen en kwam poolshoogte nemen of er plaats was bij ons.

“Make things happen” is zijn levensmotto en “als-team-het-verschil-maken-ten-dienste-van-de maatschappij” zijn drijfveer.

2 jaar later is hij gepromoveerd tot stagiair-kapitein.

We hebben het over Kristof Devos. 


Kristof was korporaal-vrijwilliger in de post Harelbeke en is beroepskapitein in de post Zottegem.

Hij studeerde in het burgerleven af als Master in de industriële wetenschappen en is binnen de brandweerzone Vlaamse Ardennen verantwoordelijk voor het ICT-gebeuren.

In die 2 jaar is veel, heel veel gebeurd: hij volgde hij de ene opleiding na de andere, werd vader van Flore, zet zich in voor de werkgroep ict en ondersteunt de permanente vorming.


STATISTIEK 




 


2019

2020

2021

2022

2023

BRAND

112

79

108

118

138

IGS

23

11

21

24

26

THV

832

363

462

749

683

LOG

57

76

81

100

109

Totaal

1024

529

672

991

956

AMB 1

2246

2271

2571

2744

2343

AMB 2

459

391

463

537

416

Totaal

2705

2662

3034

3281

2759

 

Onze corebusiness in cijfers voorgesteld, levert een overzicht van de laatste 5 jaren op en rechts een schijf enkel gegevens van 2023 bevat.

De statistiek omvat de interventies voor brand, (IGS)incidenten met gevaarlijke stoffen (oa gaslek, co-meting, milieuvervuiling), (THV)technische hulpverlening (oa bevrijden van personen bij vko, bevrijden van personen opgesloten in een lift, storm, wateroverlast, redden van dieren), en (LOG) staat voor logistiek (een verzamelnaam voor diverse ondersteuning).

De cijfers van dit jaar zijn begrepen tussen januari en eind oktober en we merken nu reeds overal een toename van het aantal interventies tov 2022, uitgezonderd technische hulpverlening.

Mochten de interventies nav de storm Ciaran en de wateroverlast van half november erin verwerkt zijn, dan overtreffen ook deze de eindcijfers van THV van toen.

Het aantal branden is met 15% toegenomen tov 2022.

Als we 2023 vergelijken met 2019 (précorona), dan zijn brandinterventies gestegen met 20% en de logistieke opdrachten verdubbeld.


Op het taartdiagram merken we dat 3 kwart van het totaal aantal interventies ambulanceritten zijn, en dat is vrijwel een constante.


Wat geen constante is, maar waarmee we meer en meer rekening moeten houden, zijn de grillen van de natuur als hevige regenval en wind, extreme hitte en langdurige droogte met alle gevolgen van dien.

We kunnen ons instant beelden van de watersnood in Trooz en Pepinster en onlangs nog de Westhoek voor de geest halen. De stormen Eunice, Franklin en Ciaran zitten nog fris in het geheugen, evenals de duin-, heide- en bosbranden. De frequentie van de extremen neemt toe en daartegen moeten we ons wapenen, ons voorbereiden op wat komt.

MATERIEEL

De laatste jaren zijn we goed bedeeld met nieuwe voertuigen, 4 in totaal en er is nog eentje in de maak. In principe zou halverwege dit jaar een multifunctionele autopomp geleverd worden, maar om allerlei praktische redenen wordt deze pas begin volgend jaar hier verwacht.