Bebloemingswedstrijd 2022

Patrick Demarest

16/05/2022
Actua

Lokaal Bestuur Torhout wil onze stad letterlijk in de bloemetjes zetten. Daarom organiseren ze ook in 2022 opnieuw een bebloemingswedstrijd waaraan iedereen gratis kan deelnemen.

Het reglement schrijft voor dat de tuin of de gevel die voor keuring in aanmerking komt goed zichtbaar moet zijn van op de openbare weg.

Je kan deelnemen in één van de volgende 6 categorieën:

  • de gevelversiering en / of geveltuin
  • de kleine voortuin
  • de middelgrote voortuin
  • de grote voortuin
  • de hoeveverfraaiing
  • de ecologische voortuin

Met de laatste categorie willen ze mensen belonen die zich inzetten om de natuur mee een duwtje in de rug te geven in hun eigen voortuin. De jury zal voor de tuinen in deze categorie extra aandacht besteden aan de soort beplanting, de verwerking van tuinafval, de aandacht voor bijen en andere nuttige insecten.

Binnen de categorie 'gevelversiering en geveltuinen' willen ze dit jaar de geveltuinen extra in de kijker plaatsen.

Een geveltuin is een smal tuintje tegen de gevel met een grote, positieve impact. Het geeft jouw straat een prachtige groene uitstraling. Een geveltuin leg je heel eenvoudig aan en zonder al te veel kosten. Je fleurt er jouw buurt en de stad helemaal mee op! Daarnaast zorg je voor een stukje stadsnatuur en trek je vlinders, bijen en vogels aan. Zo bevorder ook jij de biodiversiteit in Torhout.

Alle tuinen worden beoordeeld op de aanleg, het onderhoud, de kleur- en vormcompositie en de originaliteit van de beplanting. Landbouwbedrijven worden in hun geheel beoordeeld. Hierbij zijn inlijsting in het landschap en aandacht voor de toegang tot het bedrijf heel belangrijk.

Er is één enkele keuringsbeurt in het zomerseizoen. De datum ervan wordt niet bekendgemaakt.

Inschrijven

Inschrijven kan nog t.e.m. 15 juni 2022 via onthaal@torhout.be of rechtstreeks aan het onthaal in het Stadskantoor, Aartrijkestraat 11/B. Elke deelnemer ontvangt een welverdiende prijs tijdens de prijsuitreiking in het najaar.

Heb je geen eigen tuin of geen groene vingers, maar geniet je tijdens je wandeling of fietstocht van een pareltje in de omgeving? Bezorg dan digitaal een foto en geef ook de juiste locatie van deze tuin door via onthaal@torhout.be. Zo kan men de bewoners van dergelijke 'passagetuintjes' ook eens in de bloemetjes zetten.