Bertrand Vander Donckt op 1 bij Groen

Patrick Demarest

28/08/2024
Actua

Groen gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 met Bertrand Vander Donckt als lijsttrekker. Het stelde een lijst met 20 namen voor.

 

1: Bertrand Vander Donckt

2: Sien Lagae

3: Emilie Slabbinck

4: Ebe Deketelaere

5: Marijke Snauwaert

6: Wim Dereuddre

7: Caitlin Martelé

8: Christine Rabaut

9: Hanne Ryheul

10: Ruben Vangheluwe

11: Elien Vanden Bussche

12: Guy Brinckman

13: Marnic Verscheure

14: Yousef Hammad

15: Riet Marcus

16: Sander Claeys

17: Tine Hansebout

18: Guy Thorrez

19: Iris Gevaert

20: Bavo Parmentier

 

Friese Landuyt voor Groen: "We hebben opnieuw een gemotiveerd en geëngageerd team samengesteld. En teamspirit is ook wat we nodig gehad hebben bij het opstellen van deze lijst. Het was een publiek geheim dat gemeenteraadslid Sien Lagae oorspronkelijk de lijst zou trekken. In juni 2024 werd ze echter geconfronteerd met ernstige gezondheidsproblemen waardoor ze tijdelijk een stap opzij moest zetten en een zware ingreep moest ondergaan. Na haar herstel wil zij zich echter opnieuw voor tweehonderd procent inzetten voor Torhout. Intussen kunnen we rekenen op rots in de branding Bertrand Vander Donckt, geruggesteund door het hele team. Huidig gemeenteraadslid Bavo Parmentier wordt dan weer lijstduwer. Vanuit deze positie wil hij de overige toegewijde kandidaten nog een laatste keer ondersteunen, want hij verhuist begin volgend jaar naar de gemeente Zedelgem."

 

"Mensen motiveren om aan politiek te doen is in het gepolariseerde klimaat niet altijd evident. Intussen zijn veel mensen uit onze groep verhuisd of zijn ze andere uitdagingen aangegaan. Groenen zijn ook mensen die niet houden van half werk. Ze willen zich volledig smijten voor een engagement of ze willen steunen aan de zijlijn. We vernemen binnen Torhout immers heel wat steun voor onze ideeën."


Torhout een stad vol troeven

 

"De slogan waarmee we naar de komende verkiezing gaan, is ‘Torhout, een stad vol troeven’. Torhout ligt centraal in West-Vlaanderen en is daarom makkelijk bereikbaar. Daartegenover behoudt de stad zijn landelijk karakter waardoor het er fijn wonen is. Torhout heeft heel wat groene plekjes en daar komen er nog steeds bij. Verder heeft de stad een uitgebreid scholenaanbod, zijn er heel wat bedrijven en diensten en heeft Torhout een divers en rijk verenigings- en cultuurleven."

 

"Deze en andere troeven moeten we koesteren en versterken. Om dit te bekomen vertrekt Groen Torhout vanuit drie uitgangspunten.

 

Goed voor de planeet. Groen zet zich in voor een levendige lokale economie die lokale producten promoot en duurzame mobiliteit bevordert. We nemen het voortouw in energiebesparende maatregelen en groene energie. Ook verkeersveiligheid is een prioriteit. We willen immers dat onze schoolgaande jeugd veilig naar school kan gaan. Verder zijn ontharding van open ruimtes en het behoud van onze bossen zeer belangrijk. Die groene ruimtes willen we met elkaar verbinden via bomenrijen en netwerken van waterlopen die de biodiversiteit ten goede komt en waarlangs men volop kan fietsen, wandelen en sporten.

 

Goed voor jezelf. We willen iedereen de kans bieden om gezond en gelukkig te zijn. Betaalbare zorg is daarbij een basisrecht. Daarbij komt dat voorkomen beter is dan genezen. Groen Torhout wil een degelijk dienstencentrum waar iedereen zich welkom voelt. Hier vind je informatie, sociale voorzieningen en een luisterend oor. Ook cultuur- en sportverenigingen kunnen hier terecht voor een degelijke infrastructuur. Voor de jeugd willen we dan weer een jeugdontmoetingscentrum realiseren.

 

Goed voor de ander. Als kind opgroeien in (kans-)armoede is met achterstand beginnen. Inhalen is moeilijk en die cirkel willen we doorbreken. Alles begint bij een kwaliteitsvolle betaalbare woning voor elke Torhoutenaar. Daarvoor zijn snel meer sociale woningen nodig. Buurtvervlechting verder creëert wijken waar men zorgt voor elkaar via veiligheid, verbinding en zorgzaamheid. Er moet ook meer geïnvesteerd worden in sociaal beleid. Brugfiguren, sociaal werkers en jeugdopbouwwerkers maken elke dag het verschil en moeten meer tijd en middelen krijgen om hun job te doen."