"Blijven investeren"

Patrick Demarest

06/02/2021
Bedrijf

Claude Vandenbroucke (37) is 16 jaar als zelfstandige actief als Grondwerken Claude Vandenbroucke. Hij blikt met gemengde gevoelens terug op 2020 en vooruit op 2021. "Maar ik blijf investeren en optimistisch naar de toekomst kijken", zegt hij.

Grondwerken Claude Vandenbroucke staat voor grondwerken, kraanwerken en containers.

Wat is de invloed van corona op uw bedrijf?

Claude: "Het is een beetje kalmer nu. Ik heb twee mensen moeten laten afvloeien en ik heb gebruik gemaakt van het systeem van tijdelijke werkloosheid. Economisch gezien, is er in het algemeen een terugval."

Waar genereer jij jouw werk?

Claude: "Voor 70% van overheden en grote firma's, 30 % van particulieren."

Vrees je niet dat er vertraging zal komen op overheidswerken?

Claude: "Nu nog niet omdat grote werken die nu uitgevoerd worden, zoals de stadskernhernieuwing in Torhout, allang gepland en uitgewerkt waren. Maar ik denk dat er in de nabije toekomst even geen grote werken meer gaan komen. Men gaat ergens moeten besparen...Aan de andere kant moet men altijd openbare werken blijven doen."

Hoe zijn de vooruitzichten?

Claude: "Onvoorspelbaar maar dat is eigen aan onze sector! Bij ons wordt gewerkt op een heel korte termijn. Anders dan in de woningbouw. Containers brengen, gebeurt zelfs lastminute. Voor hele grote orders die wel wat vroeger besteld worden, ben ik te klein."

Geen coronabesmettingen gehad?

Claude: "Er is een uitbraak geweest op een werf waar een iemand van ons aan de slag was. Die is in quarantaine moeten gaan maar dat had geen invloed op de rest van ons team."

En hoe kijk je na 2020 naar de toekomst?

Claude: "2020 was niet slecht. De jaren daarvoor groeide ik stevig. Als 2021 hetzelfde blijft als 2020 ben ik tevreden. Vorig jaar deed ik het met acht in plaats van met elf mensen. In plaats van werfleider te spelen heb ik veel zelf gedaan op de werven. Flexibel zijn, is een sterk punt van een klein bedrijf..."

"Maar ik bleef investeren. Zo kocht ik een 3D-gps-satelliet aan om in een nieuwe kraan te plaatsen. Alle opmetingen van de landmeter worden weergegeven op scherm in de cockpit van de kraan. Op het terrein zelf moet dus niets meer worden uitgezet. De aankoop van een nieuwe containervrachtwagen voor dit jaar zal ik dan echter even uitstellen. Realistisch zijn maar positief blijven, dat is mijn leuze!"