Mottes?
Met de mottekastelen keren we ongeveer 1000 jaar terug in de tijd. Midden elfde eeuw bouwde de hoge adel bij ons de eerste mottes uit militaire en prestigieuze overwegingen. Een motte bestond uit twee bergen aarde (bulten) met een diepe gracht en een houten palissade errond. Op de hoogste bult, het opperhof, stond een houten toren, de donjon. De laagste heuvel, het neerhof, was het kloppende hart waar het dagelijkse leven plaatsvond. Er werd gewoond, geboerd, gefabriceerd en gebeden. Vaak groeiden die neerhoven uit tot de dorpen van vandaag. Ook sommige heuvels en grachten bleven bewaard.
Ontdekkingen
De onderzoekers identificeerden met zekerheid meer dan 75 mottekastelen in Oost- en West-Vlaanderen. De tentoonstelling brengt voorbeelden uit Aalst, Beveren, Brakel, Brugge, Damme, Diksmuide, Evergem, Gent, Geraardsbergen, Gistel, Heuvelland, Houthuls, Kortemark, Lo-Reninge, Merelbeke, Ninove, Oudenaarde, Veurne en Wichelen. Daarnaast zijn nog tientallen sites in de provincies mogelijks een motte. Vernieuwend aan het onderzoek is dat de relatie van de motte met het landschap werd bekeken. Welke plakken werden uitgezocht om een motte te bouwen en welke impact had de bouw van de motte op het landschap?
UiT-tip met kinderen
"De tentoonstelling is kindvriendelijke ingericht door een samenwerking met Lego-Master én archeoloog David Vanhee. In de expo zie je een motte die David bouwde, maar kinderen kunnen ook zelf aan de slag met Lego-stenen. Je krijgt heel wat bouwtips voor achteraf, thuis of in de klas. Met je bouwsel kan je ook deelnemen aan een wedstrijd, waarbij je een bezoek van de Lego-Master kan winnen!", aldus Lieselotte Denolf, schepen van Musea.
Speciaal voor 2de en 3de graad lager onderwijs
De expo is ideaal om met de klas te ontdekken. Dat kan aan de hand van de lesbrief en de beschikbare opdrachten. En er kan natuurlijk met de bouwpakketten een eigen mottekasteel gebouwd worden! Ben je leerkracht en wil je de tentoonstelling met de klas komen bezoeken, dat kan! Speciaal voor scholen openen we de deuren van de tentoonstelling op maat van de klas. Contacteer het Vrijetijdshuis, prik een datum en uur en kom deze gratis expo beleven.
Praktische info