Burgerinitiatief Groeten en Ontmoeten

Patrick Demarest

12/12/2016
Actua straat/wijk

Deze week viel een merkwaardige e-mail in onze mailbox: een oproep tot burgerinitiatief in verband met vluchtelingen vanwege Jacqueline Van den Broucke, Scheutist Raymond Bodson en Kristien Doms. Groeten en ontmoeten, kreeg het project als naam.

img_1578

“We stellen het voor als burgerinitiatief, als een vorm van sensibilisatie voor openheid naar nieuwkomers en vluchtelingen in zovele gemeenten in ons land”, zegt Jacqueline Van den Broucke uit Torhout. “Wat we voorstellen is een haalbare stap om mensen te benaderen. Ik heb er ervaringen mee als ik een vreemde of nieuwe bewoner aanspreek. Ik deed het al meerdere keren op de bus, op de trein, in de winkel. En telkens kon ik vaststellen dat die mensen blij zijn dat iemand hen eens aanspreekt en dat zij zo ook hun Nederlands kunnen oefenen via een onverwacht contact.”

“In deze periode van het jaar waarin we met velen weer afstemmen op gezelligheid rond kerstdag en nieuwjaar is het misschien ook mogelijk eens stil te staan bij de zovelen die op zoek zijn naar echte menselijkheid, naar gerechtigheid, naar vrede, naar wat menselijke warmte. Een eenvoudige ‘goede dag’ of meer nog een gesprekje, waarbij ontmoeting plaats heeft van mens tot mens, kan bij wie die de groet ontvangt of in gesprek komt, een blij gevoel opwekken. Want dat drukt uit: jij telt mee voor mij! Het is een gebaar van medemenselijkheid dat niets kost maar zo waardevol is omdat het mensen kan bevestigen in hun waardigheid.”

“‘Wat kan ik doen?’ is een vraag die velen zich stellen nadat ze via de media ingelicht werden over het zoeken van vluchtelingen naar een dak boven het hoofd en naar een menswaardig leven. Niet iedereen is in staat zich daadwerkelijk in te zetten in een opvangcentrum of mee te doen in een begeleiding van vluchtelingen. Ons voorstel is misschien een klein opstapje om aandacht te hebben voor en te geven aan nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers.”

Groeten en begroeten!

“Gelukkig brengt de massa van vluchtelingen tal van officiële en individuele initiatieven van hulpverlening op gang die hun noden enigszins verlichten. Maar ook wonden werden geslagen bij hen en bij ons. En deze moeten tijdig kunnen helen in een nieuw klimaat, gunstiger dan het huidige. De vreemde instroom wekt bij velen weerstand op, negatieve gevoelens en opwerpingen: inkrimping van verworven welvaart, concurrentie op de arbeidsmarkt, islamisering of sluimerend racisme. Achterdocht, onverschilligheid of valse neutraliteit zijn voedingsbodem voor verdeeldheid waarin een gewelddadige samenleving ontkiemen kan. Alléén door tekenen van solidariteit kunnen wij samen angstgevoelens voor de toekomst en negatieve wederzijdse ervaringen overstijgen en zo een vreedzame samenleving bevorderen!”

“Gun een nieuwkomer of vluchteling een innemende groet en gelegenheid om tot een gesprekje te komen en zo hun Nederlands te verbeteren of te oefenen.”

Hoe zo maar een onbekende aanspreken?

Aanknopingspunten zoals:                                                                                                         
“Goede dag.”  “Vindt ge het goed dat ik u aanspreek?”  “Gaat het u een beetje goed?”
“Voelt gij u al wat thuis in Vlaanderen?”  “Vindt gij zowat uw weg hier?”
“Is ons weer hier zoals in uw thuisland?”  “Hoe beleeft gij uw verblijf?”

“Maak en geef tijd aan een ander op de markt, aan de schoolpoort, bij het winkelen, op reis per bus of trein. Zo maken we deze wereld warmer met een klein gebaar.
Met uw inzet kunnen we samen een deining op gang krijgen zoals een steentje geworpen in een schijnbaar rustige vijver. Bedankt.”

Je kan jacqueline en Raymond contacteren via raybodson@yahoo.com en jacq.vdbr@telenet.be