Cc de Brouckere wordt duurzamer

Patrick Demarest

03/06/2021
straat/wijk

Het Lokaal Bestuur van Torhout schreef in het meerjarenplan de doelstelling 'Torhout groent door minder energie te verbruiken'. Het gebouw van Cultuurcentrum de Brouckere is momenteel één van de grootste energieverbruikers van de stad. Samen met Fluvius wordt dan ook aan een energierenovatie gewerkt.

 

"Als openbaar bestuur willen we een voorbeeldfunctie opnemen en investeren in onder andere de gebouwen die eigendom zijn van de stad. Door de gebouwen energetisch te renoveren gaat de stad minder energie verbruiken en CO2 uitstoten. Zo draagt de stad zijn steentje bij voor een duurzamere toekomst", vindt schepen van stadspatrimonium Hans Blomme.

 

"Cultuurcentrum de Brouckere mocht dit seizoen 25 kaarsjes uitblazen. Als ouder gebouw en door intensief gebruik die voornamelijk in de avond valt, is het cultuurcentrum één van de grootste energieverbruikers van de stad. Een renovatie drong zich dan ook op. De subsidie van 463.832 euro van Vlaanderen is daarbij heel welkom! Naast dit dossier rond duurzaamheid dienden we ook een subsidiedossier in om de toegankelijkheid van het gebouw te verbeteren en onderzoeken we momenteel de mogelijkheden om de Foyer aan te pakken. Onze eigen technische dienst steekt de lokalen op de eerste en de tweede verdieping de komende jaren in een nieuw jasje", vult schepen van cultuur Lieselotte Denolf aan

Voor de energierenovatie van dit gebouw wordt samengewerkt met Fluvius. Fluvius heeft reeds een voorstudie uitgevoerd en stelt voor om het volgende verder te bestuderen:

  • HVAC:
    • Het vernieuwen van de stookinstallatie;
    • Luchtverdeling in de theaterzaal aanpassen en optimaliseren;
  • Gebouwschil:
    • Het isoleren en vernieuwen van de dakbedekking van de platte daken;
    • Bijkomend isoleren van de hellende daken, voornamelijk in het kader van de akoestiek;
    • Het vernieuwen van het schrijnwerk aan de 'verandastructuren', wegens oververhitting en lekkages
    • Akoestische verbeteringswerken;
  • Relighting van zolder, gangen & circulatieruimtes, theaterzaal en accentverlichting.


De raming voor deze renovatiewerken bedraagt ongeveer 1.142.000 euro. De stad kan rekenen op 463.832 euro subsidie van de Vlaamse overheid.

Fluvius wordt ook gemandateerd om na deze detailstudie de werken voor deze energierenovatie in naam van het lokaal bestuur als overheidsopdracht uit te schrijven, toe te wijzen en uit te voeren. Met hun expertise ondersteunen zijn het lokaal bestuur om jaarlijks ongeveer 37.000 kWh elektriciteit en 92.000 kWh gas minder te verbruiken, en 27 ton CO2 minder uit te stoten.

Voorziene timing voor de werken: begin juni 2022 tot oktober 2022. 

De gemeenteraad keurde deze ingrepen in de zitting van 31 mei goed.