De Brug wint innovatieprijs van Gault&Millau

Patrick Demarest

13/09/2024
Bedrijf

Het team van Schoolrestaurant De Brug van Scholengroep Sint-Rembert uit Torhout heeft de Innovation in Catering Award van Gault&Millau gewonnen. Die werd op maandag 9 september uitgereikt tijdens de Gault&Millau Catering Awards in Brussel. Met die awards bekroont de gidsuitgever collectiviteitskeukens en eventcateraars die zich binnen de sector rond diverse thema’s elk in hun categorie hebben onderscheiden. “De award is de kroon op het harde werk, de toewijding en de creativiteit die ons team dagdagelijks levert,” aldus coördinerend diensthoofd Bart Van Brugghe. De Brug voorziet dagelijks ongeveer 2400 gasten van een gezonde, lekkere maaltijd in een aangename en rustgevende omgeving.

(V.l.n.r. Lizelot Waeyaert (verantwoordelijke bediening), Bart Van Brugghe (beheerder) en Tine Darras (verantwoordelijke keuken)

Mens sana in corpore sano
Met de Innovation in Catering Award bekroont Gault&Millau de cateraar die uitblinkt in innovatie. Een kolfje naar de hand van het 24-koppig keukenteam van Schoolrestaurant De Brug, dat onder leiding van coördinerend diensthoofd Bart Van Brugghe dagdagelijks ongeveer 2 400 gasten voorziet van een gezonde en lekkere maaltijd. In hun hoogtechnologische, open keuken worden alle maaltijden ter plaatse en vers bereid in warme lijn en onder eigen beheer. “Maar het gaat verder dan dat. We willen onze gasten niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk voeden. Zij moeten een gezonde, lekkere maaltijd kunnen nuttigen in een aangename, rustgevende en hygiënische omgeving,” verduidelijkt Van Brugghe. Stille getuige van dat laatste is onder meer het Smiley-certificaat dat een streng doorgevoerd voedselveiligheidsbeleid garandeert.

Innoverende infrastructuur
Naast een toegewijd team en een vernuftige keuken, heeft een uitgekiende infrastructuur - en met name de manier waarop het schoolrestaurant ten dienste van zeven scholen ingedeeld is – een grote impact op de rust en orde die er heerst. Zo koos de scholengroep ergonomisch meubilair in functie van de akoestiek, investeerde het in passende verlichting en is er veel aandacht voor de looplijnen. Daarenboven is de verdeling van de gerechten en de eetomgeving zelf afgestemd op de gebruikers. Van de allerkleinsten die hun eiwitrijke maaltijd nuttigen in een kindvriendelijke en kleurrijke omgeving tot de oudere leerlingen die net als de leerkrachten, dienstpersoneel en directies genieten van een FreeFlow-concept met uitgebreide keuze tussen verschillende gerechten, koud- en warm groentebuffet, soepcorner, desserts en tussendoortjes om vervolgens in aparte ruimtes met eigen look & feel plaats te nemen.

(Het team van de Brug)

Korte keten
De Brug kiest niet alleen voor verse ingrediënten, maar heeft ook een voorkeur voor lokale producten. “We hebben het geluk te kunnen werken met groenten uit eigen kweek. Het VLTI (Vrije Land- en Tuinbouwinstituut) biedt die aan volgens een eigen kweekprogramma.” In hun zoektocht naar excellentie en innovatie gaat het schoolrestaurant ook aan de slag met alternatieve eiwitbronnen. “Neem bijvoorbeeld de Zwamburger: een burger die uitsluitend geproduceerd wordt met oesterzwammen, gekweekt op koffiegruis. Met de compost van dit gruis kweekt men overheerlijke microgroenten die we gebruiken als garnering.” 

Themadagen
Dat Schoolrestaurant De Brug creativiteit ademt, getuigen ook de talrijke themadagen. Zo zijn er superheldendag, aftersummer diner, cowboy Thursday, vastival …  Spraakmakend is het jaarlijkse ‘Tomatowland’. Een middag die in het teken staat van – de naam zegt het al – muziek en op tomatenbasis bereide gerechten. Het middagmaal wordt opgeluisterd door een vijftal leerlingen die als dj de strafste platen draaien. “Het hoogtepunt van het schooljaar voor de leerlingen én voor onszelf,” klinkt het bij het team.