De eerste twee Torhoutse digipunten gaan open

Patrick Demarest

03/06/2023
Actua

Voor heel wat mensen is de razendsnelle digitalisering niet bij te houden. Sommigen hebben geen computer of internetverbinding. Anderen kunnen niet goed werken met apps op hun smartphone of programma’s op hun laptop. Omdat veel dienstverlening nu online verloopt, lopen deze mensen kansen mis. Om dit aan te pakken opent Torhout haar eerste twee digipunten. Vanaf juni kan iedereen terecht in OC ’t Centrum en de bibliotheek voor gratis hulp bij digitale vragen.

10 gemeentes in het arrondissement Brugge beslisten een dik jaar geleden om samen hun schouders te zetten onder het project 'digibanken'. "Met dit project hopen we gelijke digitale kansen in onze samenleving te vergroten en digitale uitsluiting te verkleinen.", aldus schepen Ine Debruyne. Dit door o.a. lokale digipunten te organiseren, een uitleendienst uit te rollen en opleidingen en vormingen te organiseren.


Digihelpers helpen je online op weg


In de digipunten staan vrijwillige digihelpers klaar om mensen online op weg te helpen. Zo staan de vrijwilligers de bezoekers bij om te leren hoe ze op de computer een CV moeten opmaken, online een opleiding kunnen volgen, hun tax-on-web invullen, met Smartschool moeten werken, kunnen videobellen met de smartphone, online een premie kunnen aanvragen, met een app een trein-of busticket kunnen aankopen en zoveel meer. Heel rustig, stap voor stap. Zo wil stad Torhout ervoor zorgen dat haar inwoners online vaardiger worden.


Een gratis laptop of tablet in de uitleendienst 


De digipunten van stad Torhout beschikken ook over een uitleendienst. Inwoners kunnen tijdelijk een laptop of tablet ontlenen. Tijdens een opstartmoment op afspraak krijgen ze hulp door de digihelper om met het toestel te werken. Voor meer info kan je terecht in de lokale digipunten.


Lokale digipunten


De digpunten in Torhout vind je op volgende locaties:

  • Ontmoetingscentrum ’t Centrum, Beerstraat 20

Open vanaf dinsdag 6 juni 2023 | Iedere dinsdag van 15 - 18 uur


  • Bibliotheek, Ravenhofstraat 9

Open vanaf woensdag 7 juni 2023 | Iedere woensdag en zaterdag van 9 – 12 uur 


Vormingen en opleidingen

Krijg je soms verdachte e-mails of sms'en? Weet je niet meer wat je kan vertrouwen op het internet? Kom naar de gratis infosessie op 7 juni in de bibliotheek (van 19u - 21u30) en leer een verdacht bericht herkennen. Inschrijven kan via digibank@torhout.be of bel naar 050 22 11 40.


Hou zeker onze website www.torhout.be/digibanken in de gaten, want er staan nog heel wat opleidingen en vormingen op til.