De olijke chaos van Simon Bruneel

Jenka Watteny

15/02/2022
Cultuur

In CC De Brouckere in Torhout exposeert Simon Bruneel deze maand zijn tekeningen, een mix van speels en strak. 


Simon Bruneel (31) is geboren en getogen Lichterveldenaar maar verhuisde zo'n zes jaar geleden. Er waren vakken op school die hij minder graag deed, zoals wiskunde en Frans, waar hij zijn kaften voltekende met Dikke Dirk, de Bloedworst. De bloedworst heeft zelfs zijn eigen facebook pagina (Dikke Dirk De Bloedworst - DDDB). 

Wegwijs in de olijke chaos

Een A4 blad aan de inkom brengt wegwijs in wat Simon zelf de olijke chaos noemt. Hoe hij zijn eigen kunst zou omschrijven, vraag ik: "gevarieerd," zegt Simon. "Aan de ene kant heb je het speelse, het karikaturale. Nieuwjaarskaarten met een knipoog naar de actualiteit, een andere passie is de Eerste Wereldoorlog: het verhaal achter de soldaat, de Bloedworst en de twee boeken die ik samen met mijn broer maakte. Hij de tekst, ik de tekeningen. Aan de overzijde van dit speelse hangt het architecturale. Strak met veel lijnen, zonder mensen. Gebouwen gemaakt uit mijn eigen fantasie, evengoed bestaande gebouwen of gebouwen die werden neergehaald maar die ik op papier verder wil doen leven."

Verweerd

Simon gebruikt het liefst pen en inkt maar experimenteert ook met ander materiaal. "De laatste tijd werk ik veel met kapotte stiften. De grote werken zijn met potlood getekend en veel uitgommen. Dat zie je aan sommige tekeningen die een verweerde indruk geven. Een gom is een belangrijk instrument. De eerste versie is meestal heel anders dan het uiteindelijke resultaat. 

CC De Brouckere

De expositie gaat door in CC De Brouckere in Torhout, nog tot 5 maart. Openingsuren dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur. Op zaterdag van 13.30 tot 17 uur. Inkom gratis. 

Simon is elke zaterdag aanwezig van 13.30 tot 17 uur.