De welzijnsbrochure als sleutel op de welzijnsdeur

Patrick Demarest

27/09/2022
Actua

Eind 2019 werd er een nieuwe stedelijke adviesraad in het leven geroepen: de Welzijnsraad. In deze raad zitten een 40-tal welzijns- en hulpverleningsorganisaties. Al snel werd duidelijk dat het welzijnslandschap in en rond Torhout enorm breed is, maar dat het voor veel mensen moeilijk is om de weg te vinden naar de juiste hulp. Ook organisaties onderling kennen elkaar onvoldoende. Daarom zette de Welzijnsraad zijn schouders onder het opmaken van een Torhoutse welzijnsbrochure.

Welzijn kan worden omschreven als het welbevinden op medisch, sociaal, psychisch, maatschappelijk en materieel vlak en behelst een brede waaier aan topics. Met de opstart van de Welzijnsraad wilde men signalen vanuit het werkveld, verenigingsleven,… vlotter detecteren, tekorten opsporen in de dienstverlening, overleg en samenwerking stimuleren en zicht krijgen op de brede waaier van mogelijke dienstverlening.

"Ik ervaarde tijdens mijn opstart als schepen van sociale zaken dat het moeilijk is om een overzicht te krijgen van wat er allemaal aan hulp- en dienstverlening beschikbaar is in onze stad. Er is nood aan een overzicht van het lokale aanbod. Zo kwamen we tot het idee van een welzijnsbrochure", aldus schepen van sociale zaken Paul Dieryckx.

"Ik heb altijd in de hulpverlening gewerkt en ben een actieve Torhoutse burger. Toch merk ik dat ik heel wat organisaties en diensten in onze stad niet ken. We hopen met deze brochure mensen de weg te wijzen naar de juiste hulp en organisaties onderling elkaars werking beter te leren kennen", aldus voorzitter van de Welzijnsraad Daniël Joseph.


De welzijnsbrochure geeft je een overzicht van de welzijnsorganisaties in Torhout. De organisaties zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:


  • Algemene sociale dienstverlening
  • Lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • Kinderen en jongeren
  • Ouderen en personen met een beperking
  • Huisvesting
  • Thuiszorg
  • Materiële hulp


De Welzijnsraad is zich ervan bewust dat deze welzijnsbrochure voortdurend in ontwikkeling zal zijn. Zie je dat er nog een organisatie ontbreekt of dat bepaalde info niet (meer) klopt? Aarzel dan niet om hen te contacteren via welzijnsraad@torhout.be of 050 22 12 33.

Wil je een papieren exemplaar van de welzijnsbrochure? Geef dan een seintje op welzijnsraad@torhout.be of 050 22 12 33. Er zal ook steeds een geüpdatete versie van de welzijnsbrochure digitaal beschikbaar zijn op www.torhout.be/welzijnsraad.