Deelmobiliteit stijgt in Torhout

Patrick Demarest

15/03/2022
straat/wijk

In Torhout zijn er vier deelsystemen beschikbaar voor de inwoners van en bezoekers aan de stad: Cambio en Coopstroom voor (elektrische) deelwagens en Blue-bike en Donkey Republic voor (elektrische) deelfietsen. In 2021 werden deze vier deelsystemen opvallend meer gebruikt dan in 2020 en dat ondanks de coronacrisis. Deelmobiliteit zit dus duidelijk in de lift in Torhout!

Wat is deelmobiliteit?

Deelwagens en deelfietsen zie je vaker in het straatbeeld verschijnen. Deze vormen van mobiliteit geven je makkelijk toegang tot een wagen of fiets zonder dat je de wagen of fiets zelf moet aankopen. Ze zorgen daardoor voor minder autokilometers, minder autobezit, minder benodigde parkeerruimte én voor het delen van de kosten. Bovendien dragen deelfietsen ook bij tot een betere gezondheid.

Het principe is eenvoudig: op vaste standplaatsen in de stad staan wagens en (elektrische) fietsen ter beschikking. Tegen een vergoeding reserveer je een wagen of een fiets en mag je deze vrij gebruiken. Op het einde van je rit zet je de wagen of fiets terug op de standplaats. Zo kunnen volgende gebruikers ze makkelijk terugvinden. Geen kopzorgen meer rond het onderhoud, het herstellen, het keuren, het verzekeren… van de wagen of de fiets!

Op de trappers met de deelfietsen van Blue-bike of van Donkey Republic

Aan het station van Torhout kan je vandaag gebruik maken van blauwe Blue-bike fietsen. De Blue-bike fietsen zijn gewone damesfietsen. Met de rode deelfietsen uitgerust met slimme sloten van Donkey Republic gaat men nog een stapje verder en biedt men ook elektrische fietsen en een elektrische bakfiets aan.

Zowel de Blue-bike fietsen, als de elektrische deelfietsen werden in 2021 goed gebruikt.

  • Met de Blue-bike fietsen werden maar liefst 623 ritten gedaan door 123 unieke gebruikers. Dit is een stijging van 37,5% ten opzichte van 2020.
  • Begin april 2021 werd het elektrische deelfietsensysteem van Donkey Republic gelanceerd in Torhout. Van april tot en met december 2021 werden deze fietsen maar liefst 200 keer uitgeleend en hadden de elektrische damesfietsen minstens 2000 gefietste kilometers per fiets op de teller staan. De elektrische bakfiets werd later aan de vloot toegevoegd en werd daardoor ook iets minder gebruikt (zo'n 400 gefietste kilometers).

Nu de dagen terug wat langer aan het worden zijn en het mooie weer voor de deur staat, lanceert het Lokaal Bestuur Torhout - in samenwerking met het deelfietsenplatform Donkey Republic - een leuke actie. Zo ontleen je tussen 1 april en 30 juni gratis een elektrische deelfiets voor één dag met de code visittorhout2022. Opgelet: deze actie is slechts één keer geldig per persoon!

Volle gas met de deelwagens van Cambio en van Coopstroom

Aan het station en het stadskantoor vind je 2 voertuigen van Cambio terug. Aan het station, het stadskantoor en de bibliotheek vind je daarenboven ook nog 3 elektrische voertuigen van Coopstroom.

De deelvoertuigen van Coopstroom zijn gekoppeld aan coöperatieve zonnepanelen op de daken van openbare gebouwen. Hiermee laden we de elektrische voertuigen op.

Cambio

  • Sinds januari 2018 zijn de Cambiovoertuigen beschikbaar in Torhout.
  • Met deze voertuigen werden in 2021 maar liefst 37.165 kilometer gereden tijdens 556 ritten. In totaal heeft men in Torhout 45 unieke Cambiogebruikers. Dit ten opzichte van 20.500 gereden kilometers en 29 unieke gebruikers in 2020.
  • Om te vergelijken: in het aanvangsjaar 2018 zijn ze gestart met 12 leden en 6.200 gereden kilometers.

Coopstroom

  • Dit project ging van start in 2020 maar kende door corona een heel moeilijke start.
  • Op vandaag zijn er 16 gebruikers en werden in 2021 8.130 kilometers gereden. Dit is een grote stijging tegenover 2020. Toen legden de voertuigen slechts 1.166 km af.
  • In de eerste twee maanden van 2022 ziet men een gebruik van bijna 2.000 kilometers en neemt het aantal gebruikers nog toe.

"Torhout is als kleine stad toch wel een pionier in deelmobiliteit en wil hier de komende jaren verder op inzetten. Ook de vervoersregio's trekken volop de kaart van de deelmobiliteit en zullen naast de uitbouw van een openbaar vervoersnetwerk inzetten op deelmobiliteit. In Torhout zal dit in de vorm van deelfietsen en elektrische deelvoertuigen zijn", legt schepen van leefmilieu en mobiliteit, Elsie Desmet, uit.