Dertig jaar Dansschool Gevada

Patrick Demarest

20/02/2018
Actua vereniging

In 1988, dertig jaar geleden dus, startte Guido Vandamme Gevada op. Gevada staat voor de beginletters van de naam van de ‘oprichter’. In feite moest dat dus GuVaDa zijn maar GeVaDa klonk beter…Torhoutvandaag trok even de dansschoenen aan en volgde de instructies van Tim Vandamme.

Oprichters Guido en Christine, Zoon Tim en schoondochter Bianca.

Wie zijn de drijvende krachten achter Gevada?

Tim: “De oprichters zijn Guido en zijn vrouw Christine, die de dansschool vanaf nul hebben opgebouwd tot het mooie huidige resultaat. Guido geeft na 30 jaar nog steeds vol enthousiasme les.

In het jaar 2000 ben ik mee in het bestuur gekomen en neem ik als gediplomeerd dansleraar ook een groot pakket van de lessen op mij. De familie mag dus beschouwd worden als de drijvende kracht, maar daarnaast zijn er ook nog drie andere gediplomeerde dansleraars in Latin en Ballroom, zes jeugdleraars en vele vrijwilligers.”

Wat bieden jullie aan?

Tim: “Wij bieden dansles aan alle leeftijden: kleutertjes, kinderen, tieners en volwassenen.

De jeugdwerking vindt plaats in Oostende: kleuterdans, hiphop, streetdance, breakdance en twee showteams. De jeugdafdeling mag haar choreografieën aan familie en vrienden demonstreren in de jaarlijkse Gevada-jeugdslotshow in de Grote Post, waarbij we twee voorstellingen geven voor telkens 430 toeschouwers. De kleuters krijgen hun eigen slotfeestje in de dansschool zelf.”

 

“De hoofdactiviteit is de basiscursus ‘start to dance’ (of trouw- en feestpakket), waarbij het jongste lid 14 jaar is, en het oudste 84 jaar. Een snelle rekensom leert dat je deze hobby dus 70 jaar kan uitoefenen. In Oostende wordt er 7 dagen op 7 les aangeboden, maar parallel worden deze lessen ook nog eens aangeboden in Torhout en Wingene. Dat wil zeggen dat je meerdere keren per week dezelfde les kan volgen (zonder meerprijs), als je dat wil. Na enkele basisjaren maken we een opsplitsing: enerzijds een groep die op een rustig tempo wil groeien en figuren goed onder de knie willen krijgen door regelmatige herhaling. Anderzijds willen we ook de mogelijkheid bieden aan koppels die het hoogste niveau nastreven en elk jaar blijvend nieuwe figuren willen aanleren in verschillende dansen. Zij stappen dan in, in cursussen die meerdere jaren duren, en na 30 jaar lidmaatschap worden nog steeds nieuwe figuren aangeleerd.”

“Daarnaast bieden we ook twee keer per week in de week lijndans aan (op moderne liedjes, of op latin-melodieën, dus niet enkel traditionele country deuntjes), je kan je focussen op enkel de salsa/swing reeks, of je kan de conditie scherp stellen in de zumba cursus.”

Waar zijn jullie actief?

Tim: “7/7 dus elke dag in Oostende, waar we onze eigen infrastructuur hebben, die er speciaal voor uitgerust is: parketvloer, spiegelwand, vaste klank- en lichtinstallatie, gezellige bar…

Elke week hebben we in Oostende op zaterdag ook dansavond. In het tussenseizoen, mei – augustus, waarin er geen lessen zijn, zelfs twee keer per weekend.”

Meerdere keren per jaar organiseren we thema-dans-avonden: een etentje, een bingo, back to the 90’s of 60’s-70’s, een foute party, noem maar op…

“Twee dagen in de week zijn we actief in Torhout, soms zelfs drie als we in het weekend de zaal hebben voor een extra dansavond. Een dag in de week in Wingene, soms twee dagen als we in het weekend de zaal hebben voor een extra dansavond.”

Hoeveel cursisten hebben jullie?

Tim: “Moeilijke vraag, we hebben er een heel pak bij de jeugd en de volwassenen, laat ons stellen ergens tussen de 500 en de 1000?”

Volgen jullie altijd de nieuwe trends?

Tim: “Via onze sportfederatie en studiedagen blijven we uiteraard mee evolueren met onze tijd, zeker in het jeugddansen en de showgroepen. Zo starten we ook met de nieuwste hiphop stijlen zoals newstyle en dancehall.”

“Voor de koppels merken we dat de mensen toch bij de “gouden klassiekers” blijven, en nu en dan eens wat extra willen onder de vorm van een mini-cursus, bvb bachata, westcoastswing .., maar de basis blijft uiteraard sterk.”

“Ook qua muziek gaan we mee met onze tijd, onze home dj volgt alle top-chart lijsten op, en we zoeken er overal het meest dansbare uit. Tot zelfs de tango’s en walsen toe worden muzikaal “getuned” zodat we die in onze lessen kunnen gebruiken. Tijdens de dansavonden wordt de muziek vakkundig in elkaar gemixed, zodat de cursisten maximaal kunnen doordansen.”

Spectaculaire nieuwigheden op het programma?

Tim: “Wel als tipje van de sluier kunnen we al vermelden dat we op zoek zijn naar een nog grotere locatie in Oostende, om meerdere zalen permanent te kunnen gebruiken, om nog meer service te geven aan onze leden en nog sterker te kunnen uitbreiden en groeien in alle optieken.”

Wat verklaart het succes van het dansen?

Tim: “Het succes van dansen is het feit dat het een sport is maar tevens ook ontspanning biedt. Het belang van enkele uren sporten in de week is algemeen gekend en dansen is hiervoor een goede keuze: tijdens de lessen ben je een uur tot anderhalf uur in beweging en de meerdere soorten dansen zorgen er ook voor dat je alle spieren in je lichaam aan het werk zet. En wie nog intensiever wil dansen, kan zich op de vele oefenavonden volledig uitleven op de dansvloer. Anderzijds is het ook pure ontspanning: tijdens het swingen kan je je hoofd volledig leeg maken en uit de bol gaan met je partner. Bij de chacha kan je je latin vibes -of je nu talent hebt of niet- uit je heupen schudden, en je waant je op de ritmische muziek meteen in Zuid-Amerika. En dit wordt dan afgewisseld met een rustigere dans zoals de wals, waar je je stijl en creativiteit kan oefenen. De combinatie “spieren activeren” en “hersenen activeren” is uniek en zorgt voor extra hersengymnastiek. En iedereen weet dat dit heel belangrijk is. Je leert figuren uit de officiële liga - …, maar er is ook zeker plaats om eens te lachen en plezier te maken. Je bent samen met andere koppels die ook genieten van het dansen, en je legt er op die manier ook vele sociale contacten. Meest van belang is ook, dat je dit samen met je partner kunt uitoefenen.”

Zie meer :[wppa type="slide" album="939"][/wppa

 

 

 

 

 

 

bigpic
Foto 1 van 10
bigpic
Foto 2 van 10
bigpic
Foto 3 van 10
bigpic
Foto 4 van 10
bigpic
Foto 5 van 10
bigpic
Foto 6 van 10
bigpic
Foto 7 van 10
bigpic
Foto 8 van 10
bigpic
Foto 9 van 10
bigpic
Foto 10 van 10
Foto 1 van 10
Foto 2 van 10
Foto 3 van 10
Foto 4 van 10
Foto 5 van 10
Foto 6 van 10
Foto 7 van 10
Foto 8 van 10
Foto 9 van 10
Foto 10 van 10