Doe jij ook mee tegelwippen?

Patrick Demarest

19/03/2023
Actua

Torhout neemt deel aan het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen dat door de Vlaamse overheid gelanceerd wordt op dinsdag 21 maart. Meer dan 130 steden en gemeenten nemen deel. Het doel? Massaal ontharden en vergroenen. Het kampioenschap loopt tot dinsdag 31 oktober, maar Torhout schiet meteen al uit de startblokken. Zo staan er verschillende onthardingsprojecten klaar. Het lokaal bestuur roept alle inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen op om te ontharden en zo de overwinning binnen te halen. Een leuke extraatje is de lokale competitie met buurgemeenten Oostkamp en Zedelgem.

 

De spelregels zijn simpel, je breekt zoveel mogelijk tegels of andere verharding uit en vervangt die door groen of bijvoorbeeld een wadi. Hoe meer deelnemers er meedoen, hoe meer verharding er verdwijnt en hoe meer regenwater er in de bodem kan infiltreren. Zo beschermen we Vlaanderen en onze prachtige stad Torhout beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Als bonus leven de straten op, creĆ«ren we meer biodiversiteit en is het aangenamer wonen, werken en vertoeven in Torhout.

Wat doet het lokaal bestuur?

Naast kleinschalige onthardingsprojecten die reeds lopen zoals de aanleg van geveltuintjes, is de dienst ruimte op zoek gegaan naar overbodige stukken verharding. Zo werd een zone geselecteerd aan Woonzorgcentrum Sint-Augustinus waar een deel van de oprit plaats zal maken voor groen. Ook de geveltuin aan Cultuurcentrum de Brouckere wordt verder uitgebroken en afgewerkt.

"Om de spanning hoog te houden verklappen we nog niet alle projecten die we willen uitvoeren maar het zijn er een hele hoop", zegt schepen van klimaat, natuur en groen, Elsie Desmet. "Ontharden, vergroenen en ruimte geven aan water zijn hoofdoelstellingen uit ons Klimaatplan 2030 dat officieel gelanceerd wordt in juni. Tegels wippen is belangrijker dan winnen maar we hopen natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen. We werden door onze buurgemeentes Oostkamp en Zedelgem uitgedaagd om op een ludieke manier een lokale veldslag uit te vechten, waarbij we dus meer moeten ontharden dan hen."

De medewerkers van de technische dienst breken uit en in overleg met de deskundige groen worden er klimaatrobuuste bomen, bijenvriendelijke struiken en bloemen aangeplant. Water kan opnieuw infiltreren en we helpen de bijen en natuur ook een handje.

Blijf op de hoogte van alle onthardingsprojecten via de website en de sociale media van de stad.

Wat kun jij doen?

Heb jij ook veel te veel nutteloze verharding liggen in jouw tuin? Of ben je die betonnen oprit meer dan beu? Breek uit, vergroen en geef opnieuw ruimte aan hemelwater om te infiltreren. Om mee te doen aan het klassement en toffe prijzen te winnen moet je de gewipte tegels en andere verharding registreren via de website van het VK tegelwippen: www.vk-tegelwippen.be.

Ook bedrijven en lokale handelaars kunnen deelnemen.

Wil je graag ontharden, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Bekijk de inspiratiepagina (www.vk-tegelwippen.be/inspiratie) of neem contact op met dienst ruimte en krijg nuttige tips.


Vergroenen van scholen en speelplaatsen

Tijdens het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen werken het lokaal bestuur, het VLTI, het Departement Omgeving (Week van de Bij), de provincie West-Vlaanderen en het Regionaal Landschap Houtland & Polders samen met de Gesubsidieerde Vrije Basisscholen De Revinze, Wijnendale en Driekoningen, de Oefenschool, Ten Parke en Eureka om hun speelplaatsen om te vormen tot groene oases.

Leerlingen en leerkrachten brengen heel veel tijd door buiten maar op de verharde speelplaatsen is het niet aangenaam vertoeven. De leerlingen gaan met zeer veel enthousiasme aan de slag onder begeleiding van Niek Godfroid, medewerker bij Regionaal Landschap Houtland & Polders, en Jeroen De Costere, deskundige groen bij het Lokaal Bestuur Torhout. Er worden creatieve plannen gemaakt om betonnen vlaktes om te vormen tot gezellige groene zones waar speelelementen en natuur samenkomen. 

Schepen Elsie Desmet is onder de indruk van de creatieve plannen van de scholen en ziet dat ook de jonge generatie zeer betrokken is bij het klimaat: "Het enthousiasme en de creativiteit bij de leerlingen toont dat ook de jonge generatie beton willen inruilen voor open ruimte en groen. Ze denken bewust na over het klimaat en vinden het belangrijk om zelf inspraak te hebben in de inrichting van de school."