Duurzame investeringen in sporthal A

Patrick Demarest

27/02/2018
Actua sport

In het kader van het ESCO-project, waarbij energiebesparende maatregelen en comfortverhoging voor de gebruiker samengaan, staat voor de sporthal van Torhout een investering van 682.634,23 euro op het programma.

 Na een voorbereidende studie, wordt uit verschillende voorstellen van Infrax gekozen om in een eerste fase duurzame investeringen uit te voeren in sporthal A.

Energiebesparing en comfort verhogen

De totale kostprijs (aannemerskost, studie- en coördinatiekosten inclusief) wordt geraamd op 682.634,23 euro inclusief btw. 52% van de investeringskost gaat naar energetisch besparende maatregelen, 48% naar verhoging van het comfort voor de bezoekers.

De terugverdientijd voor de energiebesparende investeringen wordt geraamd op 6,2 jaar.

Er wordt een jaarlijkse besparing vooropgesteld van 38.625 kWh elektriciteit, 284.097 kWh brandstof en een CO2 uitstoot daling van 86,30 ton. Dit is evenveel als 13,3 voetbalvelden bos. De EPC-waarde van het gebouw zal dalen van 228 kWh/m² naar 156 kWh/m².

Relighting

Via relighting van de kleedkamers, algemene ruimte, de bovenzalen en de burelen zal zuiniger omgesprongen worden met energie en krijgt de gebruiker meer comfort. De investeringskost bedraagt hiervoor 80.534,58 euro inclusief btw.

Isolatie

95.004,36 euro wordt gespendeerd het isoleren van het dak van de cafetaria en de burelen. In deze ruimtes is er een probleem van te snelle opwarming in de zomer en te snelle afkoeling in de winter.

 HVAC

De verwarming in de sporthal A wordt vernieuwd, de luchtbehandeling en de productie van het sanitair warm water wordt energiezuiniger aangepakt en de verwarming in de bovenruimtes zal voortaan gebeuren met een warmtepomp. De verschillende installaties worden via een sturingssysteem afgesteld op de noden en bezetting van de lokalen. De kostprijs hiervoor bedraagt 317.636,50 euro inclusief btw.

Hernieuwbare energie

Om het geheel energieneutraal te maken zal een PV installatie zorgen voor hernieuwbare energie. De kost hiervoor wordt geraamd op 21.071,68 euro inclusief btw.

 Timing werken, beperkte hinder voor sporters

De uitvoering van de werken wordt gepland in de periode van 1 mei tot 30 september. Dit is de kalmste periode voor sportbeoefenaars, waardoor de hinder zo beperkt mogelijk wordt gehouden.