Een jaar BNI de Wynendaele

Patrick Demarest

21/10/2016
Actua vereniging

Business Netwerk International, kortweg BNI, bestaat een jaar in Torhout. Uitvalsbasis is het Gravenhof in de Oostendestraat. Daar komen elke donderdag om 6.30 uur ruim veertig personen samen om te ontbijten, te netwerken en werk door te geven aan elkaar. Wij hadden een gesprek met de chapterdirecteur Donald Vandenberghe van Flamée en Partners cvba in Gits. BNI de Wynendaele werd opgestart met Jos Denolf als chapterdirecteur, Stéphanie Van Den Heuvel als lidmaatschapscoördinator en Thomas Bossuyt als secretaris-penningmeester.

img_8964

Van links naar rechts: Donald Vandenberghe, Stéphanie Van Den Heuvel en Thomas Bossuyt.

BNI de Wynendaele bestaat een jaar, wat zijn de ervaringen?

Donald: "De balans na één jaar oogt positief, de BNI-leden hebben hun netwerk in een korte tijdspanne enorm kunnen uitbreiden. Door de wekelijkse ochtendmeetings is de onderlinge communicatie vrij intensief en leren de leden elkaar goed kennen. De meetings hebben als doelstelling om elkaars zakenpartner te worden, dit kan alleen indien er een vertrouwensband ontstaat. Eenmaal die band er is stellen de leden op hun beurt hun netwerk open. Dan pas kan het BNI netwerk zich ten volle ontplooien om meer omzet te genereren.  Het is quasi onmogelijk om op individuele basis in een dergelijk korte periode dezelfde resultaten te bereiken."

Hoeveel leden tellen jullie?

Donald: "Op dit ogenblik telt BNI De Wynendaele 43 leden. De samenstelling van de leden is zeer heterogeen, er zijn veel verschillende sectoren vertegenwoordigd. Maar ook qua omvang van de aanwezige bedrijven zijn de verschillen groot; van eenmanszaken tot gevestigde grote plaatselijke ondernemingen. Dit is eveneens de bedoeling; het uitwisselen van expertise is van onschatbare waarde voor jonge ondernemers. Ook meer ervaren bedrijfsleiders moeten voortdurend voeling houden met de wijzigende marktomstandigheden, een comfortzone is er niet meer. De uitwisseling van ideeën werkt verrijkend."

Wat zijn de doelstellingen van het chapter?

Donald: "De hoofddoelstelling bestaat er in business te genereren,  de leden zijn aanwezig om zaken met elkaar te doen. Deze doelstelling bereik je niet vanzelf.  Er moet tijd geïnvesteerd worden in de wekelijks meetings en daarnaast dienen de leden onderling af te spreken om elkaars producten en diensten nog beter te leren kennen. Alleen op deze wijze kan de vertrouwensband worden versterkt. Immers, je wilt iemand goed kennen vooraleer je er zaken mee doet en vervolgens doorverwijst naar je professionele kennissenkring. BNI is hierdoor verschillend van een service club."

Het bestuur werd veranderd. Is er een verschil tussen het oude en het huidige bestuur?

Donald: "Elk bestuur legt natuurlijk zijn eigen klemtonen. Nu we het tweede jaar aanvangen hebben we als doelstelling gesteld om elkaars netwerk te delen en de samenwerking te intensifiëren via het gebruik van power teams. Het vraagt vooral een investering in tijd maar afhankelijk van de sector waarin je actief bent verdien je dit op middellange en lange termijn terug volgens het BNI-principe “geven loont”. Er dient eerst gezaaid te worden om te kunnen oogsten, een opportunistische korte termijnvisie past niet in dit plaatje."

En wat verwacht je van jaar twee?

Donald: "Het is de bedoeling het Chapter De Wynendaele verder te laten groeien door nieuwe leden uit uiteenlopende sectoren aan te trekken. De (nieuwe) leden komen uit de nabije omgeving: Torhout, Lichtervelde, Kortemark en Zedelgem.       Er is nog plaats voor leden uit de gezondheidssector, het notariaat, de autosector,…Breng ons een vrijblijvend een bezoek en proef eens van ons concept."

Wilt u erbij zijn of hebt u interesse om op donderdagmorgen tussen 7 en 8.30 uur te netwerken met resultaat dan kan u nog altijd contact opnemen met Stéphanie (050 21 23 14 of stephanie@gravenhof.com).

PS. Vanavond 21 oktober vindt het feest ter gelegenheid van het eenjarig bestaan plaats in het Gravenhof.